Vlada FBiH: Najniže mirovine povećane za 3,1 posto

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Odluku o povećanju iznosa najniže mirovine za 3,1 posto, počev od obračuna mirovina za svibanj 2018. godine.

Za realizaciju ove odluke, kako je nakon sjednice priopćila Vlada, zadužen je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje. U priopćenju se navodi kako je ovu odluku Vlada donijela nakon što je se upoznala s informacijom o financijskom stanju u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje od 23.5.2018. godine, piše Večernji list BiH.

Kako je navedeno, financijsko stanje u ovom zavodu je zadovoljavajuće. Naime, isplate mirovina su redovne i uz sve manji iznos korištenih kreditnih sredstava. Ujedno, akumulirani deficit u prva četiri mjeseca 2018. godine smanjen je za dodatnih 25 milijuna KM u odnosu na kraj 2017. godine.

I pored povećanja mirovina u ožujku i travnju ove godine, te po tom osnovu povećanih troškova njihove isplate, ostvareni su pozitivni rezultati poslovanja. Na povoljnu financijsku situaciju u FZ MIO svakako je najznačajniji utjecaj imalo povećanje prihoda od doprinosa za prva četiri mjeseca 2018. godine za 43 milijuna KM ili za 7,6 posto u odnosu na plan.

U skladu s članom 81. Zakona MIO, postoji mogućnost za izvanredno usklađivanje najnižih mirovina, najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda. Na osnovu priopćenja Federalnog zavoda za statistiku od 30.3.2018. godine, procjena rasta realnog BDP-a za 2017. godinu iznosi 3,1 posto.

Financijska efekti u slučaju vanrednog usklađivanja najnižih mirovina za 3,1 posto će iznositi 14.870.856 KM u 2018. godini.

(www.jabuka.tv)

 


3 komentara

  • A šta sa onim koji imaju 1 marku više od najniže ,njima ništa?
    Povećajte vi sve mirovine do 1000 KM a najnižu dignite na 600 KM i ove velike ostavite iste(dok su god živi) jer otišli sa 40 godina u mirovinu i jer su se nauživali dobrih mirovina na uštrb ljudi koji su odradili 40 godina.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.