Najmanje umjetno srce na svijetu spasilo život bebi

Talijanski liječnici su spasili život šesnaestomjesečnom dječaku ugradnjom najmanjeg umjetnog srca na svijetu. Umjetno srce je dječaka držalo u životu dok nije pronađen donator za transplantaciju.

Liječnici u bolnici Bambino Gesu u Rimu su izjavili da je operacija urađena prošlog mjeseca, ali da su tek sada odlučili sa detaljima izaći u javnost. Bebu, čiji identitet nije otkriven, aparat je držao u životu 13 dana dok joj nije urađena transplantacija. Beba se sada oporavlja i osjeća se dobro.

Dijete je patilo od dilatativne miokardiopatije, bolesti srčanog mišića koja uzrokuje razvlačenje i povećanje srčanih vlakana, zbog čega srce oslabi i izgubi snagu za pumpanje krvi.

“Ovo je prekretnica. Ovoga puta uređaj je korišten kao jedan korak koji je vodio ka transplantaciji. U budućnosti bi se mogao koristiti i permanentno”, kazao je kirurg Antonio Amodeo.

Mala titanijska pumpa je težila svega 11 grama, a mogla je pumpati 1,5 litara krvi u minuti. Umjetno srce za odrasle osobe je teško 900 grama.

Amodeo je rekao da je dječak cijelom medicinskom timu postao kao član obitelji i da su svi pokušavali uraditi sve što su mogli za njega.

“Pacijent je stigao kod nas kada je bio star samo mjesec dana. Postao je jedan od nas. Postao je naša ‘maskota'”, kazao je Amodeo.

Uređaj koji je dječaku spasio život, a koji je dizajnirao američki liječnik Robert Jarvik, se ranije koristio samo na životinjama. Prije nego su izvršili zahvat na bebi, liječnici su morali tražiti specijalnu dozvolu od Jarvika i Ministarstva za zdravstvo Italije.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.