Najmanje devetero alpinista poginulo u lavini

Najmanje devetero alpinista poginulo je u lavini u blizini Chamonixa u Francuskoj. Za četvero ih se još traga, piše Index.hr.

Poginuli su alpinisti iz Španjolske, Njemačke, Švicarske i Velike Britanije. Devetero ih je ozlijeđeno.

Lokalne vlasti odmah su na mjesto lavine uputili spasilačke timove i helikoptere. Dodali su da je ovo najsmrtonosnija lavina u nedavnoj povijesti.

Alarm se oglasio u 5.25 sati po lokalnom vremenu kada je pomoć pozvao jedan ozlijeđeni alpinist s područja Mont Maudita. Ta je ruta popularna među alpinistima i turistima jer se njome uspinju na najviši vrh Zapadne Europe Mont Blanc.

Ukupno se 28 turista penjalo u više naveza. Vjeruje se da su prešli nadmorsku visinu od 4.000 metara kada se na njih srušila lavina.

“Lavina je bila potpuno neočekivana”

BBC-ju su lokalne vlasti ranije potvrdile da je pronađeno šest tijela, a nekoliko sati kasnije spasioci su pronašli još tri mrtva alpinista, za koje se vjeruje da su Britanci.

Gradonačelnik Chamonixa Hean-Louis Verdier rekao je za Reuters da je lavina bila potpuno neočekivana. “Nismo imali nikakvih razloga za podizanje razine opasnosti. Radi se o strmoj padini s velikim površinama snijega gdje se lako može pokrenuti lavina. Međutim, jutros nismo imali razloga očekivati tako veliku i tragičnu lavinu”, rekao je.

Francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls danas će posjetiti regiju. U priopćenju je napisao da suosjeća s obiteljima žrtava te da im pruža potpunu podršku.

Mont Maudit, u prijevodu “ukleta planina”, treći je vrh po visini u masivu Mont Blanc. Njegov najviši vrh iznosi 4.465 metara. U blizini toga vrha 2008. godine poginulo je osam alpinista.

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.