Najave radarskih kontrola: Informacije većinski točne, ŽZH među najažurnijima

Nakon što su u siječnju postavljena nova kućišta za stacionarne radare u Županiji Zapadnohercegovačkoj, a u veljači izmijenjen i dopunjen Zakon o sigurnosti u prometu te tako uvedene rigorozne kazne za prekršaje u prometu, vozači u Hercegovini i u cijeloj BiH postali su oprezniji.

Iako su analize nakon prvih mjesec dana ukazivale na tek neznatno smanjenje broja prometnih nesreća i prekršaja, kolone koje se mjestimično stvaraju na cestama, očevidna usporavanja vožnje kod dijela vozača te različiti oblici dojavljivanja o policijskim i radarskim kontrolama pokazuju da stanovništvo nije ravnodušno na povećane iznose novčanih kazni.

Portal Jabuka.tv u svrhu izvještavanja čitatelja uveo je dnevno ažuriranje informacija o rasporedu radarskih kontrola u Županiji Zapadnohercegovačkoj, a ovim informacijama nastojat će se pridodati rasporedi i u drugim hercegovačkim županijama. Međutim, redovitost i vjerodostojnost izvještaja o rasporedu radarskih kontrola u drugim županijama otežavaju teškoće u dolasku do tih informacija. Kako doznajemo, policijske uprave u BiH nemaju obvezu najaviti radarsku kontrolu prometa mobilnim radarima te je tako ŽZH jedna od rijetkih županija koja već dulje vrijeme redovito izvještava o planiranom rasporedu radarskih kontrola.

Ipak, iskustva vozača i istraživanje portala Jabuka.tv pokazuju da informacije o radarskim kontrolama nisu 100 posto točne. Kako doznajemo, točnost informacija o radarskim kontrolama je većinska, negdje oko 70 posto, a probleme u preciznijem davanju informacija predstavljaju dugoročnost rasporeda radarskih kontrola i promjenjivost stanja na terenu, koje uvjetuje rad policijskih uprava u općinama i gradovima.

Inicijativa za najavu rasporedu radarskih kontrola pošla je iz BiHAMK-a, a nadamo se da će primjer Županije Zapadnohercegovačke uskoro početi slijediti i druge županije, što bi vozačima olakšalo izbjegavanje plaćanja visokih novčanih kazni, a posredno dovelo i do opreznije vožnje.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.