Nadbiskupija se oglasila o svećeniku Asiću: “Žao nam je” – Jabuka.tv

Nadbiskupija se oglasila o svećeniku Asiću: “Žao nam je”

Monsinjor Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki u nedjelju je smijenio svećenika Alojza Asića koji nije htio pričestiti dječaka Adama jer ima sindrom Down. Nakon pritiska javnosti Adam je ipak primio prvu pričest okružen svojim prijeteljima, ali Asić nije tu stao.

Propovijed je, umjesto riječima ljubavi, ispunio uvredama protiv dječakove majke, a na samoj pričesti Adamu je rekao da mu stvara gužvu jer dječak nije htio uzeti hostiju u usta već u ruke.

Sad se priopćenjem oglasila i Nadbiskupija koja je izrazila žaljenje i ispričala se zbog nastale situacije.

– Među prvopričesnicima u Gradištu bilo je i troje djece s posebnim potrebama, među kojima i Adam Kadić, dječak s Downovim sindromom, kojega je kao 5. dijete u obitelji u Gradištu krstio nadbiskup mons. Hranić. Na molbu majke prvopričesnika Adama župniku Alojziju Asiću, koji je vodio slavlje prve pričesti, već je u pripravi slavlja od strane Ordinarijata bilo rečeno da postupi prema važećim pastoralnim smjernicama koje upućuju da se podjela sakramenata djeci s posebnim potrebama izvrši s velikom osjetljivošću za njihovo stanje, ne praveći odvajanja i razlike, osim u onome što je potrebno kao nužna pomoć roditelja ili nekog drugog asistenta.

Sâm župnik, vlč. Asić svjedoči da je nakon spomenutoga razgovora planirao tako postupiti, što je na kraju i učinio, postavivši sve prvopričesnike zajedno. Ipak, slavlje Prve pričesti u Gradištu dogodilo se u ozračju napetosti:
1. zbog izostanka prikladne komunikacije s roditeljima prvopričesnika Adama u vremenu priprave za slavlje prve pričesti;
2. zbog prvotnoga plana da troje prvopričesnikâ s posebnim potrebama smjesti u crkvi u blizini roditelja te ih tako djelomice odvoji od ostalih prvopričesnika.

Valja napomenuti da način župnika Asića da prvopričesnike za vrijeme Mise smjesti u prostor prezbiterija (svetišta) crkve oko oltara nije redoviti oblik i nije predviđen liturgijskim uputama. U pravilu prvopričesnici za pričest pristupaju iz crkvene lađe, tj. iz prostora za narod, bilo pojedinačno, bilo u pratnji roditelja – piše u priopćenju.

Istaknuli su i kako im je žao što su zbog prve pričesti u Gradištu svi napori koje Nadbiskupija ulaže u brigu i pomoć djeci i odraslima s posebnim potrebama i njihovim obiteljima, kompromitirani.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

 • Gospodjo Kadic podnesite optuzbu to vam moj savjet! Prijavite ga policiji .A onda ce bit sta,kako zbog uvrede casti i dostojanstva! Da! On vas je povridio ko zenu mater i odgojiteljicu i pacenicu! Ne kontaktirajte s njim, ne privacat ispirku samo tako ,ni slucajno!Nji nije sramota!! Sad u Italiji novi skandal :zena s pratrom ima dva sina,ljubavnici vec trijes godina.Jos se vidjaju tajno’ Fiuuj!

 • Ljudi dragi, pa slična takva sitacija je bila i kod nas ove godine, malo se raspitajte. Nisu dozvolili dijetetu s poteškoćama da se krizma sa ostalom djecom nego odvojeno! Nitko, ali baš nitko nije digao glasa, jer di će fratrima nešto proturiječiti, kako oni kažu to je Sveto pismo… :O Ima kod nas super fratara, pogotovo mladih, ali brate mili ima i onih koji su gori od pola običnog puka!

 • Svaki od nas pa i svecenik ima svoje ime i njemu rec u četiri oka.
  Ja sam imala slicno i uvrede ali Bog vidi i sudit ce ,niko nije bez grijeha i svecenik je samo covjek.
  Ako je njemu bilo nezgodno ispovjedit vjernika kojeg vjera drzi i bori se s teskom bolesti .
  Pastir cuva svoje stado ,a najamnik ne .
  Boze oprosti im jer nisu svjesni sto cine.

 • ne treba sada blatiti cilu Crkvu zbog jednog svećenika koji nije postupio onako kako nas je Krist učio.Svi mi imamo svoje slabe trenutke. Možda je ovaj slučaj sovim bolesnim djetetom bio trenutak slabosti tog svećenika. Ne treba ni njega osuđivati. Oprost. To je ono što treba i jednima i drugima. Oprost majke dječaka koja je povrjeđena postupkom svećenika prema njenom sinu. Svećenik treba tražiti oprost od majke zbog svog postupka i to je sve što trebaju i jedni idrugi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.