Načelnici Posušja i Gruda sastali se s hrvatskim ministrom u Imotskom – Jabuka.tv

Načelnici Posušja i Gruda sastali se s hrvatskim ministrom u Imotskom

Načelnici Posušja i Gruda, Branko Bago i Ljubo Grizelj, održali su u srijedu u Imotskom radni sastanak s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske Markom Pavićem i splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, priopćeno je iz Općine Posušje u petak navečer.

Osim spomenutih, na sastanku su još sudjelovali gradonačelnik Imotskom Ivan Budalić te načelnici općina iz Imotske krajine.

Na sastanku se govorilo o iskorištavanju EU fondova u novoj financijskoj omotnici 2021.-2027.

Prema riječima ministra Pavića, cilj cijelog ovog projekta, u sklopu intervencijskog plana, je gospodarsko oživljavanje Dalmatinske zagore. Načelnici Posušja i Gruda pozvani su na sastanak jer se spomenuti intervencijski plan za sada, doduše, odnosi na općine u Hrvatskoj, ali u budućnosti Ministarstvo regionalnog razvoja planira i projekte prekogranične suradnje, te je dobro da načelnici susjednih općina iz Hercegovine čuju koji se projekti planiraju kako bi i sami mogli svoje projekte vezivati na ove, od vodno-gospodarskih projekta, navodnjavanja i odvodnjavanja do zaštite kulturne baštine i sličnih projekata.

Općina Grude ušla u mrežu europskih odredišta avanturističkog turizma

Načelnik Bago iskoristio je priliku i uputio zahvalu na podršci Republike Hrvatske i ministra Pavića za što uspješnijim povlačenjem europskih sredstava u novom proračunskom razdoblju u ove krajeve. O tim temama razgovarali su i tijekom posjeta ministra Pavića Posušju u prosincu 2019. godine kada je načelnik Bago zajamčio kako će administracija Općine Posušje kvalitetnom pripremom projekata i dalje uspješno izgrađivati Posušje na dobrobit svih naših žitelja.

Nakon završetka službenoga dijela sastanka upriličen je obilazak jezera Ričice na kojemu se trenutno izvodi sanacija brane i korita, a u kojega se ulijevaju posuške vode – tokovi Ričine (Tribistovo), Topale (retenzija Rastovača), Žukovice i ostalih pritoka koje bi se trebale u većim količinama slijevati u jezero Ričice te će se izgradnjom pripadajućih korita spriječiti gubici vode prema ovome jezeru.

Iz prethodno navedenih razloga dogovoren je ponovni dolazak ministra Pavića sa stručnjacima u Posušje te će se uz terenske obilaske detaljnije razgovarati o mogućnostima smanjivanja gubitaka vode u akumulacijskom jezeru Tribistovo, sanaciji brane u posuškom polju i potencijalima navodnjavanja područja uz korita posuških voda koje putuju prema Imotskom, priopćeno je iz Općine Posušje.

Nova akcija uklanjanja opasnih stabala u središtu Posušja

(www.jabuka.tv | Foto: Općina Posušje)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.