Na Veliki petak: Papa Franjo molio za oprost zbog sramote Crkve i čovječanstva

Papa Franjo, predvodeći pobožnost Puta križa na Veliki petak, zamolio je Boga za oprost zbog skandala u Katoličkoj crkvi i zbog “sramote” čovječanstva koje je “oguglalo” na svakodnevne scene razorenih gradova i utapanja migranata.

Papa Franjo predvodio je tradicionalni Put križa (Via Crucis) u rimskom Koloseumu, kojem je prisustvovalo oko 20.000 ljudi, koje su osiguravali brojni pripadnici snaga sigurnosti zbog nedavnih napada u europskim gradovima, javila je agencija Reuters.

Na kraju dvosatne službe, papa Franjo pročitao je molitvu koju je napisao, čije su teme bile sramota i nada.

Govoreći o sramoti Crkve, pretpostavlja se da je Papa mislio na skandale seksualnoga zlostavljanja djece od svećenstva, s kojima se Katolička crkva suočava već dva desetljeća.

Kritičari tvrde da se više treba učiniti da se kazne biskupi koji su prikrivali zlostavljanja ili su bili nemarni u sprječavanju zlostavljanja.

Papa Franjo također je govorio o sramoti koju treba osjećati zbog “svakodnevnoga prolijevanja nevine krvi žena, djece, imigranata” i zbog sudbine onih koji su proganjani zbog njihove rase, socijalnoga statusa i vjerskih uvjerenja.

On je govorio i o “sramoti zbog svih scena pustošenja, uništavanja i utapanja koje su postale uobičajene u našim životima”.

(Fena)

1 komentar

  • Ovaj papa je dofizdio sa svojim isprkama nekoliko puta godisnje, nikako da spomene koliko je katoli ka crkva dobra napravila kroz cilu svoju povijest. Čudnovat lik.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.