Dronovi u BiH uskoro samo uz odobrenje

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), u suradnji s nadležnim organima, uskoro bi trebala uvesti pravilnik kojim će se regulirati upotreba zrakoplovnih sustava na daljinsko upravljanje. Na ovaj način, korisnici dronova ili bespilotnih letjelica imat će točno propisane mjere letenja, kao i dobivanje odobrenja za letenje.

Stručni suradnik za odnose s javnošću u BHDCA-u Aleksandar Lalović pojasnio je kako se pravilnik radi na bazi iskustava zemalja iz okruženja i Europske agencije za sigurnost u zrakoplovstvu.

“Veliki je značaj reguliranje ove oblasti. U nadležnosti Direkcije je prije svega osiguranje svih sudionika u zračnom prometu, tako da moramo zaštititi prostor kako ne bi došlo do narušavanja sigurnosti zbog dronova”, kazao je Lalović za Klix.ba.

Bespilotne letjelice trebale bi se koristiti samo uz odobrenje Direkcije, u skladu s naredbama o pravilima letenja. Međutim, Lalović govori kako je Direkcija posljednjih godina zaprimila tek nekoliko zahtjeva za operacije dronovima.

“Nemamo puno zahtjeva jer još ne postoji poseban propis za korištenje dronova. Uglavnom su odobrenje tražili ljudi koji rade na većim visinama. Oni koji koriste dronove za osobne potrebe, svadbe i neki marketing, nisu nam se javljali”, rekao je Lalović.

Direkcija, kao ni bilo koja druga služba, ne vodi evidenciju o broju dronova u našoj zemlji niti je njihova prodaja na bilo koji način regulirana. Iz BHDCA-e kazali su kako dosad nisu imali izvještaj o narušavanju sigurnosti bespilotnim letjelicama.

Na pitanje kada se očekuje usvajanje pravilnika, Lalović je rekao “sredinom godine“.

S druge strane, glavni inicijator za regulaciju korištenja dronova Jurica Kolobarić, koji se bavi pružanjem usluga snimanja iz zraka uz pomoć specijalizirane bespilotne letjelice, komentira kako “nema teoretske šanse da pravilnik bude usvojen ove godine”.

“Na sastanku u BHDCA-u krajem 2016. godine dogovorili smo se kako ćemo izraditi Nacrt pravilnika koji bi išao na javno komentiranje. Međutim, od toga je prošlo godinu i četiri mjeseca, a mi nismo dobili ništa”, kazao je Kolobarić za Klix.ba.

Dronove u BiH može kupiti tko god želi i koristiti ih “na svoju ruku”, zbog čega Kolobarić ističe kako se pravilnik mora hitno donijeti.

“Nije baš normalno stanje da bilo tko može kupiti dron, letjeti ljudima iznad glava, narušavati privatnost i ugrožavati sigurnost bez ikakve kontrole”, naglasio je Kolobarić.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.