Vladi FBiH pristižu prijetnje zbog zakona o turizmu i boravišnoj taksi

Vladi Federacije BiH već stižu prijetnje vlasti Sarajevske županije da će Ustavnom sudu Federacije BiH podnijeti tužbu na predložene zakone o turizmu i boravišnoj taksi, koji će uskoro biti upućeni u oba doma Federalnog parlamenta – potvrdila je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo za Fenu.

Jedna od osnovnih promjena koje donose zakoni je način raspodjele boravišne takse. Do sada je taksa bila dijeljena između županija i Federacije, dok novo rješenje predviđa da 80 posto prihoda od takse dobivaju općine.

Prihode od turizma će dakle imati samo ove općine gdje je on zaista razvijen. Sredstva od boravišne takse će morati trošiti namjenski na unaprijeđivanje svojih turističkih potencijala. Također, Zakon otvara mogućnost osnivanja općinskih turističkih zajednica koje su svojevremeno bile ukinute u korist onih županijskih.

– Naravno razumijem pobunu županije koja je navikla na višak sredstava u proračunu i sad ga ne želi dijeliti s drugima. Zato razumijem i da se u Sarajevu sumnjičavo gleda na ideju o izmjenama Zakona o raspodjeli javnih prihoda i promjeni koeficijenta prema kojem Sarajevo danas dobiva nesrazmjerno više novca od poreza od svih ostalih županija. No niti će premijer odustati od pravednije raspodjele javnih prihoda, niti ću ja odustati od pravednije raspodjele prihoda od turizma – istaknula je Đapo.

Podsjeća da još jedino Sarajevska županija nije prenijela na općine nadležnosti u određenim oblastima kako to nalaže Zakon o načelima javne uprave u FBiH, zbog čega je 2010. izgubio spor na Ustavnom sudu FBiH.

– Inače, Ustavni sud je u toj presudi jasno odredio pravac u kojem bi trebalo ići naše zakonodavstvo a to je prenošenje nadležnosti na najnižu moguću razinu. Ovo je uostalom i jedno od temeljnih načela svih zakona Europske unije – dodala je Đapo.

– Ne bismo se ovdje trebali služiti prijetnjama i nasiljem, već koristiti dobru praksu koja nam stiže iz malo bolje uređenih zemalja. Modernizacija federalnog zakonodavstva je realna potreba, ne radi se o nekom našem „hiru“ i pokušaju da bilo kome naudimo. Nadam se da će to shvatiti i čelnici Sarajevske županije – zaključila je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.