Na tržnici oduzeto 1.248 pari tenisica ‘Nike’ vrijednih 93.600 KM

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje u Regionalnom centru Tuzla privremeno su oduzeli raznu robu čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 419.100 KM. Roba je privremeno oduzeta u nekoliko odvojenih akcija zbog neposjedovanja bilo kakve dokumentacije o porijeklu iste.

Službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja u suradnji sa službenicima Odsjeka za poreze, izvršili su popise zaliha kod više pravnih lica na području Brčko Distrikta. Tom prilikom su utvrđeni manjkovi i viškovi roba stranog porijekla bez dokumentacije o nabavci, odnosno bez dokaza da je roba prošla propisanu carinsku proceduru.

Kada su u pitanju utvrđeni viškovi roba stranog porijekla, službenici Odsjeka za provođenje propisa su tom prilikom izvršili privremeno oduzimanje roba ukupne tržišne vrijednosti od 325.500,00 KM. Potrebno je napomenuti da će protiv odgovornih osoba, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, biti pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim sudovima.

Službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra UNO u Tuzli proveli su više taktičko-operativnih akcija na praćenju i suzbijanju unosa markiranih i drugih roba u carinsko područje Bosne i Hercegovine iz Republike Srbije.

Tako je 3. lipnja 2015. godine na prostoru Nova pijaca Porebrice Gradačac, pronađena i privremeno oduzeta količina od 1.248 pari tenisica robne marke ”NIKE”, procijenjene tržišne vrijednosti od 93.600,00 KM.

Protiv osoba od kojih je roba privremeno oduzeta, ovlaštena službena lica Uprave za neizravno oporezivanje, pokrenut će postupke pred nadležnim pravosudnim tijelima, priopćeno je iz UNO BiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: