Na projektu gerontodomaćice drugi mogu samo zavidjeti Općini Grude

Ovih dana objavljeno je u više medija kako općina Grude realizira projekt gerontodomaćice u razdoblju od godinu dana.

Uz općinu Grude, prema informacijama koje su mediji objavili, uključen je Centar za socijalni rad općine koji će koordinirati za potrebite na terenu.

Piše: Žana Alpeza

S ovim projektom se zapošljava šest (6) osoba koje će biti na terenu i brinuti se o starijima, bolesnima i slično.

Što znači gerontodomaćica?

Gerontodomaćica je novo zanimanje na tržištu rada, koje se stječe edukacijskom provedbom o socijalnim potrebama funkcionalno onesposobljene starije osobe. Usluge gerontodomaćice obavljaju se putem centara za socijalnu skrb po županijama i putem Gerontoloških centara – izvaninstitucijske skrbi za starije.

Gerontodomaćica pomaže nemoćnim i starijim osobama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i provodi osnovne postupke iz područja zdravstvene njege usmjerene na pomoć u zadovoljavanju osnovnih ljudskih potreba, koje pridonose ozdravljenju ili mirnoj smrti. Posao gerontodomaćice podrazumijeva održavanje osobne higijene korisnika, pripremu i serviranje hrane, pomaganje kod prehrane osobama koje nemaju poteškoće s disanjem, gutanjem i žvakanjem, pomoć pri kretanju i korištenju ortopedskih pomagala, održavanje higijene stambenog prostora, brigu i nabavku kućnih potrepština, kontrolu te nabavku i brigu o redovitom uzimanju lijekova kod korisnika koji boluju od kroničnih bolesti.

Općina Grude

Posao gerontodomaćice obuhvaća i aktivnosti koje korisnici biraju prema svojim interesima: posjet priredbama, predavanjima, glazbenim događanjima, sportsko rekreacijske aktivnosti, odlazak na misu, groblje ili osiguravanje slobodnog vremena koje korisnik želi provesti sam.

Kako rade u Hrvatskoj?

Ovo je zanimanje i u Republici Hrvatskoj poprilično novo, tako da zajedno s nekoliko ministarstava se provode edukacije, gdje nakon uspješno završenog programa osposobljavanja osoba polazniku/ci se izdaje uvjerenje o osposobljavanju, javni dokument propisan zakonom RH, s upisom u e-radnu knjižicu.

Polaznik programa “Gerontodomaćica” naučit će prepoznati i razlikovati potrebe osoba treće životne dobi te im pomagati primjenjujući načela poštovanja integriteta i dostojanstva osobe, zatim prilagoditi načine pripreme obroka i pripremiti ga ili dostaviti hranu korisniku. Biti će sposoban koristiti odgovarajuće postupke u održavanju osobne higijene, higijene i čišćenja (stambenog) prostora, odjeće i osobnih predmeta, kao i prilagoditi i obavljati poslove potrebama starije osobe i uvjetima kućanstva. Steći će vještine komunikacije na primjeren način sa starijim osobama i primijeniti pravila poslovnog bontona pri ostvarivanju suradnje s relevantnim ustanovama. Bit će sposoban primijeniti pravila zaštite na radu i pružanja prve pomoći.

Projekt vrijedan pohvale

Naravno, pošto je ovaj projekt nov pa i u RH, možemo se pohvaliti s općinom Grude, s onima koji su došli na idejni projektni prijedlog da ga realiziraju na terenu. Ovaj je projekt od velike važnosti za općinu Grude, čija su naselja raštrkana, a nažalost, stanovništvo je sve starije i pomoć starim ljudima je neophodna. Zapošljavanjem gerontodomaćica uvest će se u tržište rada žene kojima to dosad nije uspjelo, a starijim građanima poboljšat će se kvaliteta života. Naravno, pošto je projekt u začetku trebat će neko vrijeme da se poslože stavke za ovaj projekt.

Druge općine, gradovi mogu zavidjeti općini Grude na ovom projektu te primjeniti u svojim gradovima.

Za osobe treće životne dobi, ili osobe s invaliditetom ovo je iskrena radost.

Što znači za stariju osobu posjeta?

Svjesni smo činjenice da je starenje neminovan proces koji se odvija tijekom čitavog života, a uključuje tjelesne, mentalne i psihičke promjene kod pojedinca. Ove promjene su kod osoba treće životne dobi vrlo izražene kroz smanjenje njihovih tjelesnih i duševnih sposobnosti, a što kao rezultat ima sve veću ovisnost ovih osoba o drugima kako bi zadovoljile vlastite potrebe.

“Program u kući”: Pokrenut projekt pomoći starim i nemoćnim u Grudama

Dosta starijih osoba ili osoba kojima je potrebna pomoć, živi u ruralnim mjestima, tako da su posjete i pomoć gerentodomaćica velika radost za njih. Uz činjenicu da su usamljeni i nemoćni svaki posjet je njima veliko veselje, ne samo kao posao gerentodomaćice već i da netko sjedne i popriča s njima. Što je danas nažalost izražena situacija da su osobe treće životne dobi dosta usamljene, dosta njihove djece se iselilo, a susjedi su ti koji su im prvi od pomoći itd.

A što s onima kojima su kuće udaljeniji? Oni nemoćni i stari, ovo je doista nešto što će im poboljšati psiho-fizičko stanje.

Činjenica je da se životni vijek produljuje. S produljenjem životnog vijeka raste i udio starijeg stanovništva u društvu, a time i zahtjev za podizanjem kvalitete života ove populacije. Znatan dio starijih osoba nije u stanju samostalno zadovoljiti svoje potrebe, a istovremeno želi svoju starost provesti u poznatom okruženju vlastitih domova. S druge strane kapaciteti domova za starije i nemoćne osobe nisu dostatni. Ovo ukazuje na sve veću potrebu za pružanjem izvaninstitucionalnog oblika skrbi starijim osobama koji bi im uz adekvatnu skrb pružio i osjećaj sigurnosti i dostojanstva.

Osobno sam ponosna na ovaj projekt, te na sve koje su sastavni dio njega, a nadam se da će i druge općine isto primjeniti za svoje sugrađane.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

 • Bravo Grude.Samo treba više još žena zaposliti da se svi kojima je pomoć potrebna mogu obići i pomoći im.
  Ovo je unazad sto godina najbolje i najhumanije uložen novac.
  Nadajmo se da će i druga mjesta u našoj Županiji uraditi isto a trebalo je davno ovo pokrenuti i fratri,medicinske i socijlne ustanove i općine.

  9
  1
 • Pomažem cjeli život starim i nemoćnim u svom mjestu samo nema ko napisat o tome čovjek treba da se odgoji da pomaže drugom a ne za novac radit i preko javnosti se hvalit

  7
  4
 • Za grude..Trebala si se uključiti u projekt i dobiti plaću kao i ove žene što su zaposlene.Iako je odavno Vam trebalo platiti za vaš rad,koliko god da je malo,iako se to ne može nikakvim novcem platiti.Nadam se da nije kasno ni sada .

  5
  1
 • Treba se to i financirat i onaj tko to radi mora od nečega živjet. Nema svak ušteđevinu pa da ima od čega živjet., a pomoć drugima se treba svakako urodit u čovjeku bez obzira da li radi volonterski ili je za to plaćen.

  2
  1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.