Na popisu nestalih osoba u BiH nalazi se 911 živih osoba

Na središnjoj evidenciji nestalih osoba BiH nalazi se 911 živih osoba kojima su nakon rata izdani neki identifikacijski dokumenti, podaci su Instituta za traženje nestalih osoba BiH.

Glasnogovornica Instituta Lejla Čengić rekla je kako je riječ o nenamjernim pogreškama obitelji čiji su se članovi, koji su bili nestali, nakon nekog vremena pojavili živi, ali o tome nisu obavijestile instituciju kojoj su prijavile nestanak.

Prema njezinim riječima, u središnjoj evidenciji nestalih osoba, koja sadrži podatke o 34.964 osoba, u tijeku je postupak verifikacije, odnosno provjere identiteta osoba.

“Nakon procesa verifikacije, svaka nestala osoba će imati dosje u elektronskoj i tiskanoj formi, koji će sadržavati minimum podataka predviđenih Zakonom o nestalim osobama BiH. Do sada je verificirano 21.650 nestalih osoba”, rekla je Čengićeva za Birn.

Ona je napomenula da se u svakom konkretnom slučaju tijekom verifikacije provjerava baza Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Čengićeva je naglasila da će se pretpostavljati da je osoba živa ukoliko bude utvrđeno da je osobi nakon završetka rata, izdan neki od identifikacijski dokument.

Provjere se vrše prema osobnim podacima, matičnim brojevima, kao i posredstvom Ministarstva unutarnjih poslova.

Prema podacima Instituta za traženje nestalih osoba u BiH, oko 7.000 osoba se vodi kao nestalo. Za 90 osoba, koje su prijavljene da su nestale kao maloljetne, utvrđeno je da su žive.

Od proteklog rata do danas ekshumirano je i identificirano oko 22.500 osoba, a oko 2.600 je ekshumirano ali nije identificirano, prenosi Srna.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.