Obitelj Šantić: Tragamo za istinom i pravdom već 22 godine

”Svekoliku javnost Bosne i Hercegovine i susjedstva podsjećamo kako je na današnji dan, 8.ožujka 1995. godine u Bihaću, u godini kada je okončan rat u BiH, pod nikada razjašnjenim okolnostima i nepoznatog motiva iz Stožera HVO – a odveden od strane pripadnika tzv. Armije Republike BiH u Motel Sedra na lokalnu proslavu Dana žena general Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV-a) Vlado Šantić”, navodi obitelj Šantić u svom priopćenju.

Obitelj navodi kako su očevidci tijekom dvije neuspješne istrage posvjedočili i potvrdili kako je general Šantić, nakon što su on i njegova pratnja razoružani, te tragične noći 8. ožujka 1995. godine u Motelu Sedra brutalno premlaćen i odveden u nepoznatom smjeru.

”Od tog trenutka našem suprugu i ocu se gubi svaki trag, a mi članovi njegove obitelji: supruga Jagoda, kćerka Ivana i sin Duje pune 22 godine tragamo za istinom i pravdom uz upit: Gdje je završio naš Vlado, tko je odgovaran za njegovo stradavanje i hoće li nalogodavci i počinitelji ratnog zločina odgovarati pred sudskim institucijama Bosne i Hercegovine. Ne postoje riječi kojima se može opisati agonija, muka i frustracija kroz koju naša obitelj iz dana u dan prolazi već pune 22 godine”, navode Šantići.

Kažu kako su onemogućeni u nastojanju da doznaju što je bilo s njihovim ocem, tko je digao ruku na generala HVO-a i HV-a koji je časno branio svoj dom i puk Bihaća i Krajine od agresora.

Navode da su kucali i dan danas kucaju na sve adrese, počevši od lokalnih, županijskih sudova, državnoga tužiteljstva, Federalne uprave policije.

”Nažalost, do danas samo svjedočimo obeshrabrenju i poniženju jer sve pokrenute istrage, pisma predstavnicima izvršne i sudske vlasti u BiH i susjednoj Republici Hrvatskoj, međunarodnoj zajednici u BiH, brojna TV i radijska gostovanja, intervjui Duje Šantića, sina nestalog generala Vlade Šantića kao i mirni prosvjed prošle godine, 8. ožujka ispred mostarske Kosače u organizaciji Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskoga rata HZ HB nisu urodili plodom niti je obitelj našla svoj smiraj”, navodi obitelj Šantić dodajući kako imaju samo jednu želju.

”Želja nam je samo jedna. Dostojno pokopati zemne ostatke našega supruga i oca generala Vlade Šantića, jer mi smo zločincima oprostili. Nismo zaboravili, ali oprostili jesmo. To je jakost velikih, to je kršćanski”, stoji u priopćenju obitelji Šantić.

Obitelj navodi kako nema istinskog procesa pomirenja u BiH i njezinog europskog puta sve dok se ne otkrije sudbina nestalih i ne procesuiraju ratni zločinci. Dodaju kako su ”ponosni na našeg supruga i oca generala HVO-a i HV-a Vladu Šantića”.

”Naš ponos je tim veći što smo duboko svjesni činjenice što se naš suprug i otac od samog početka Domovinskoga rata i bez zadrške stavio u službu obrane obitelji, doma i svog, ljubljenog hrvatskog naroda. Njegova žrtva je veličanstvena i temelj budućnosti današnjih generacija. – Navik on živi ki zgine pošteno”, navodi na kraju priopćenja obitelj Vlade Šantića.

(www.jabuka.tv)
6 komentara

  • Za ne pronalaženje zločinaca za ovaka ubojstva ,kao i za zločince nad hrvatima za vrime rata je kriva naša vlast.Kriva je za to što nema snage reći nećemo skupa živiti ako sve ne dođe na vidjelo,ovakva nam država ne treba,ovakva politika,ljudi…..itd.a očito našoj vlasti ovako stanje odgovara…znači stvari mora poduzet narod…revolucija….druge nema

  • Ovo je žalosno,tužno od naših plitičara,prestavnika u institucijama vlasti danemaju niti trunku grižnje savjesti za ovo i ovakva mučka ubojstva hrvata.Što je sa ubistvom Leutara i ubitvima svih drugih hrvata u ratu i poslije…Tko nas prestavlja i u kakvoj državi živimo…Imali smo min.Pravde,Sigurnosti,Mupa iz reda hrvatskog naroda i nitko ništa nije pokrenuo…SRAMOTA…

  • Ovo je sramota a ne vlast kad ji nije briga o generalim onda mozes mislit kako je o icnim vojnicima koji su u rovu bili mole boga da sto prije pomru od gladi oni i njihove obitelji da njima ostane vise.

  • Kadijsko Tužiteljstvo BiH progoni hrvatsdke generale, ali neće ni da krivo pogledaju Dudakovića, Tigra, Mlaću, Halilovića, Ortića i drugu bagru zločinačku. Drže se one: kadija te tuži, kadija ti sudi.

  • Dvadeset dvije godine ovo je sramota B I H nije velika drzava malte ne svak svakoga poznaje da je se iko potrudio doasad bi se nesto saznalo za sudbinu ovog nestetnog covjeka ja osobno prvi Put cujem za ovaj slucaj zasto se o ovom vise ne pise i u medijima ne govori neko bi nesto izgovorio

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.