Na Mosoru obilježena 77. godišnjica smrti Škripara

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na brdu Mostar iznad Širokoga Brijega u nedjelju je obilježena 77. obljetnica smrti Škripara koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946. godine.

Na brdu Mosor u selu Gostuša, u župi Mostarski Gradac (Široki Brijeg) i ove godine je održana sveta misa i odana počast palim Škriparima. Na mjestu ubojstva stoji spomen ploča s uklesanim imenima desetorice hrvatskih domoljuba koji se nisu htjeli predati partizanima do u jesen 1946. godine, kada ih je jugoslavenska UDBA na prijevaru ubila:

Marijofil Mandić (Š. Brijeg), Zlatko Ćavar (Oklaji), Jure Zovko (Oklaji), Bože Hrkać (Mokro), Jakiša Alpeza (Ledinac), Vidak Prskalo (Mokro), Veselko Rezić (D. Crnač), Ivan Jurčić (Ružići), Ivan Kolobarić (Mamići), Ivan Katura (Višnjica).

Komunističko kažnjavanje širokobrijeških jataka 1945. – 1952.

Škripari su bili križari koji su 1945. godine odbijali priznati novu vlast i nastavili su se boriti svojim posebnim gerilskim načinom nekoliko godina iza toga. Bili su problem tadašnjoj komunističkoj vlasti. Njihova prebivališta i skrovišta bila su u kamenjaru, u takozvanim škripinama pa su po tome i dobili ime.

Svetu misu je predvodio fra Mile Vlašić. Prije služenja svete mise, održana je procesija do groba pobijenih Škripara.

Polozeni su vijenci u ime Grada Sirokog Brijega, Vlade Županije Zapadnohercegovacke i članova navijačke skupine Škripari koji ponosno nose njihove ime. Nakon svete mise domaćini i njihovi gosti nastavili su prigodno druzenje uz folklorna društva i gangu.

Škripari slave rođendan: 27 godina odanosti voljenom klubu

(www.jabuka.tv)

8 komentara

  • Ajde jedniom napišite onako jest misu je predovdio mile vlasic a na fra…jer on i njegovi to nisu. Što proizlazi iz svega toga prosudite sami.
   A ovu obljetnicu treba svakako obiljeziti

   • komu su ti legalis,sebi možda!
    A fra Mile je fratar i to će biti zauvijek, pa komu drago komu milo.
    Zašto se postavljaš za suca, zna se samo jedan je to, nije to ni biskup ni papa već netko puno puno veći!

 • Toliki je Hrvata mucki ubijeno, da ti pamet stane. Najgora je cinjenica da i dan danas stotine tisuca Hrvatske kostiju vire iz zemlje, leze u rudnicima, mocvarama, sumama, izmedu autoceste itd.. za vapaj za krscanski pokop. Hocemo li ikada doziviti da centralnao sva nasa braca i sestre budu pokopani na jednom mistu?.

 • Ako zločin ne zastarijeva, može li se podići optužnica protiv nepoznatih osoba. I onda korak po korak istraživati?

 • A oni tvoji što prave djecu po Njemačkoj i voze aute od 100 000 tisuća maraka su biva pravi nemoj me nasmijavat sve sami bakonje fra brne

 • Pa dobro koih izda sinovi izdajica su sada na vlasti oniji izdali pobili i sada im pale sviće sinovi i unuci izdajica divan je čolak i gorankić viste čudan narod lištičani sve izdati za položaj i dan danas

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.