Grdović napravio feštu za pamćenje na Danima berbe grožđa u Čitluku

Svečanim mimohodom svih sudionika manifestacije do Broćanskog trga u nedjelju je svečano otvorena finalna večer 68. Dana berbe grožđa u Čitluku, na kojoj se okupio veliki broj ljudi iz kulturnog, političkog i društvenog života Hercegovine, Bosne i okolice.

Manifestaciju je otvorilaBorjana Krišto istaknuvši pri tom značaj organiziranja ovakve jedne manifestacije iz razloga što se kroz takve događaje ima prilika predstaviti tradicija, običaji i vjera što, kako je kazala, čini identitet hrvatskog naroda u BiH.

Podsjetila je kako je nedavno usvojen Zakon o vinu i usuglašen s udrugama vinara i vinogradara ovog kraja što će pružiti mogućnost za konkurentnost hercegovačkog vina i vinara i bolju mogućnost i prepoznatljivost hercegovačkim vinarima, na europskom i svjetskom tržištu, prenosi Fena.

Pravi spektakl je bio u nedjelju navečer u završnom dijelu programa kad je u zabavno- glazbenom dijelu pored kulturno-umjetničkih društava nastupio i Mladen Grdović.

Na oduševljenje rekordnog broja okupljenih, Grdović je napravio feštu za pamćenje.

 

Na ovogodišnjim Danima berbe grožđa se, uz brojne edukativne programe, našao zanimljiv trodnevni program.

Prva dva dana manifestacije bila su posvećena promocijama knjiga i filma te izložbama slika i sportskim sadržajima. Današnji, treći dan je i najsadržajniji dan manifestacije s bogatim programom koji se održava ovdje na Broćanskom trgu u Čitluku, rekao je u razgvoru za Fenu predsjednik Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa Predrag Smoljan.

On se osvrnuo i na ovu godinu, koja je za vinare bila jedna od najlošijih u povijesti.

Nestabilne vremenske neprilike i nadprosječne padaline u proljeće i početkom ljeta stvorile su uvjete za razvoj peronospore (plamenjače) u vinogradima i nastale štete su bile ogromne. Mnogi broćanski vinogradari unatoč nadljudskim naporima nisu uspjeli sačuvati ovogodišnji urod, a mnogi nisu imali ni berbu što nam govori da je peronospora još uvijek najopasnija bolest za vinovu lozu, naglasio je Smoljan.

Bogat turističko-kulturno-gospodarstveni program obilježio je sva tri dana manifestacije.

Manifestacija je otvorena u petak, 15. rujna, predstavljanjem troknjižja ”Brotnju u pohode”, akademika Josipa Muselimovića u Čitluku.

Drugi dan manifestacije započeo je boksačkim turnirom ”Dani berbe grožđa 2023.” u Gradskoj športskoj dvorani, a nastavio se promocijom filma ”Priča o vinu – Hercegovina” te predstavljanjem knjige‘Vinogradarstvo i vinarstvo Brotnja”, autora Tihomira Prusine i Jure Belje u Podrumima Andrija te otvaranjem izložbe slika akademske slikarice Magdalene Džidić Hrkać.

Posljednji dan manifestacije krenuo je tradicionalnom biciklističkom rutom ”Biciklom kroz vinograde i podrume Brotnja” te stručnim predavanjem o vinogradarstvu i vinarstvu.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.