Na Makarskoj rivijeri propast će sezona bez Bosanaca i Hercegovaca

Ovo je katastrofa, takve će biti i posljedice – kazao je Jure Brkan, direktor Turističke zajednice Makarske, komentirajući odluku hrvatskih vlasti da će državljanima BiH koji nemaju biometrijsku putovnicu od 1. srpnja za ulazak u Hrvatsku trebati viza. Takvih je oko 115.000.

Zbog toga turistički radnici na Makarskoj rivijeri, tradicionalno najpopularnijem ljetovalištu Bosanaca i Hercegovaca, sa zebnjom očekuju hoće li Europska unija odobriti zahtjev Hrvatske da se Bosancima i Hercegovcima i dalje omogući ulazak u tu zemlju samo s osobnom iskaznicom. Ukoliko odgovor bude negativan, Brkan kaže da im prijeti propast sezone.

U prošloj godini, od 985.000 noćenja u Makarskoj građani BiH ostvarili su 100.000. Udružena promocija Turističke zajednice, hotelijera i turističkih agencija sada postaje vrlo upitna, a uložena su znatna financijska sredstva” objašnjava Brkan.

Uvođenje viznog režima za građane BiH, naglašava Brkan, znači i automatsko uništenje turizma, jedine gospodarske grane u Makarskoj.

Ja sam u četvrtak apelirao na Vladu, ali u našim rukama nije nikakva odluka, mi smo samo turistički djelatnici. Grad Makarska u nekoj mjeri ima alternativu, jer će doći Poljaci i Česi, ali šta će biti s Gracem, Drvenikom, Živogošćem, Zaostrogom, gdje su Bosanci i Hercegovci najdominantniji gosti” pita se Brkan.

Najgore od svega je, kaže Brkan, što je ovakva odluka došla nenadano, bez ikakve najave, te što se sve događa pred samu špicu sezone.

Nama je sezona krenula, otvorili su je upravo gosti iz Bosne i Hercegovine. Sportaši iz BiH su već u drugom mjesecu punili makarske hotele” dodao je Brkan. (Dnevni AVAZ- bljesak.info)

13 komentara

  • sta je sada nemozete bez nas,,a prosle godine kazete kako nosimo pastete sa sobom i ne trosimo nista,,a pogledajte postotak nocenja samo hercegovaca i bosanaca..treba nam i sa putovnicom zabranit da propadnete skroz

  • svake godine barem sedam ili osam dana ljetujem na Makarskoj rivijeri, ali ove godine sigurno ne ću. Iz prostog razloga niti želim niti ću vaditi biometrijsku putovnicu. Dosad se moglo s osobnom putovati barem u Hrvatsku, a za dalje mi i nije bilo potrebito. Očekivao sam ovako nešto.Laž bi bila reći da nisam znao kako će uvesti vize ili biometrijske putovnice za Hrvate iz BiH,a.Dakle ništa novoga ,službeni Zagreb uz zdušnu potporu birokrata i lezilebovića i propalica iz EU, i dalje zdušno nastavlja diskriminatorski odnos prema Hrvatima BiH,a.Očito poslušnost premaa jadnicima u Brisellu, je jača od pohlepe za našim teško stečenim novcem. Istini za volju, po pravdi treba pošteno reći i priznati da se domaće stanovništvo barem dole na M. primorju izuzetno pošteno i pristojno odnosi prema nama Hrvatima iz BiH.a. Osobno nikada nisam doživio ni najmanje neugodnosti od domaćih, kako vlasnika bilo pansiona ,ili hotela ili od domicilnog stanovništva. Nažalost glupi političari i birokrati su nas ponovo uspjeli razdvojit na one “više i niže”. Ja na tu podjelu ne ću nikad pristati i zato sam siguran ovo ljeto ne ću vidjeti Jadrana. Moje teško zarađene eure i marke ove godine sigurno ne ću pretvarati u kune i ostavljati na lijepom plavom Jadranu. Ariviederči ili bolje rečeno Sajonara….

  • Uvijek se po hrvatskom pravopisu onom nekomunističkom riječ ne ću pisala odvojeno, raspitaj se ako mi ne vjeruješ. Čitaj Hrvatsko Slovo, puno toga možeš naučiti..

  • U POTPUNOSTI SE SLAZEM JA KOMENTAROM IZND,BAR STO SE TICE NASEG I NJIHOVOG PLAVOG MORA…NEK VIDE KO IM JE PUNIO DZEPOVE DOSAD,MI ILI STRANCI…

  • Svi koji imaju HR putovnicu važeću mogu di oće. A zagreb nema veze s vizama treba pitati u Sarajevu zašto EU traži vize

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.