Drage mame, sretan vam Majčin dan!

DILJEM svijeta druge nedjelje u svibnju obilježava se Majčin dan.

A za to je zaslužna Anna Jarvis koja je 12. svibnja 1907. godine, dvije godine nakon smrti svoje majke održala ceremoniju u njenu čast i tako započela obilježavanje Majčinog dana.

Naime, tijekom američkog Građanskog rata Annina majka brinula je za ranjenike bez obzira na kojoj strani sukoba su se nalazili. Kad je preminula 1905. godine, njena kćer bila je toliko tužna da je po cijele dane čitala brojna pisma sućuti i podcrtavala sve riječi koje su hvalile njenu majku. Na neki način je tako podigla spomenik svojoj majci i počela raditi na promicanju dana kada bi se odavala počast svim majkama. Nakon ceremonije održane 1907., prvi Majčin dan proslavljen je 1908. godine u crkvi u kojoj je majka Anne Jarvis svake nedjelje podučavala djecu, a kako nije mogla biti tamo, Anna je poslala 500 bijelih karanfila, najdraže cvijeće svoje majke. Taj cvijet danas predstavlja čistoću majčinske ljubavi prema svojoj djeci.

Fantastična pisma pravi su pokretač

Majčin dan vrlo je brzo postao popularan zahvaljujući brojnim, gotovo fanatičnim, pismima Anne Jarvis i njenom trudu oko promotivnih kampanji po cijelom svijetu čemu je posvetila sve svoje slobodno vrijeme.

Jarvis nije posustala nakon što je nekoliko senatora ismijalo njenu ideju i želju prema kojoj bi Majčin dan postao stvarnost,  pa je 1914. godine njen prijedlog prošao na Kongresu s vrlo malo protivljenja. Industrija koja se bavi uzgojem cvijeća spremno je stala uz nju, dok je Jarvis prihvaćala brojne donacije i održavala govore na njihovim skupovima.

Sa svakim sljedećim Majčinim danom, nošenje bijelih karanfila postalo je nepisanim zakonom, cvjećari bi redovito sve rasprodali, pa su ubrzo došli na ideju kako udvostručiti zaradu: crveni karanfili nosili bi se u čast majkama koje su još uvijek žive, a bijeli karanfili za majke kojih više nema.

Borba protiv cvjećara i proizvođača razglednica

Jarvis je, s druge strane željela da Majčin dan bude “dan za izražavanje osjećaja, a ne zaradu”. Početkom 1920. godine savjetovala je ljudima da prestanu kupovati cvijeće i druge poklone svojim majkama te je okrenula leđa ljudima koji su joj pružali financijsku potporu.

Posebno se okomila na cvjećare, proizvođače razglednica i čestitki koje je nazvala “šarlatanima, banditima i termitima koji svojom pohlepom potkopavaju jedan od najplemenitijih praznika”. Njen idealan Majčin dan sastojao se od posjeta majci ili pisanja dugog pisma, a ostale komercijalne stvari teško je podnosila.

Googleova čestitka

Na poseban je način Majčin dan odlučio obilježiti i Google koji će vas razveseliti interaktivnim Doodleom u kojem možete napraviti čak 27 različitih “čestitki” za svoju majku. Doduše, čestitka će joj nešto značiti samo ako izrazito voli Googleov logotip, koji možete isprintati ili shareati, ali ako ništa drugo barem je proces “izrade” zabavan.

Iz Googlea su poručili da je “stroj za izradu čestitki” nastao iz promišljanja što bi se dogodilo kad bi Google imao svoju majku i poželio joj za Majčin dan napraviti čestitku. Osim toga, počast majkama Google je odao i posebnim segmentom Mothersday na kojem možete pogledati prigodni filmić u kojem mame bivaju dobrim mamama, pogađate, između ostalog i uz pomoć Googleovih usluga.

Na ovaj način Google Majčin dan danas obilježio u više od 50 zemalja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.