Na Listu ortopedskih pomagala u ŽZH uvršteni senzori i čitači za mjerenja šećera

Vlada Županije Zapadnohercegovačke na 102.s jednici održanoj 30. rujna 2021. godine, na prijedlog Upravnog vijeća ZZO ŽZH, donijela je Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o obujmu, uvjetima i načinu ostvarivanja prava osiguranih osoba na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koja se odobravaju osiguranim osobama u ŽZH.

Uvažavajući u prvom redu potrebe osiguranika ovog Zavoda, ovom izmjenom napravljen je značajan iskorak kad je riječ o proširenju prava na ortopedska i druga pomagala; na Listu ortopedskih i drugih pomagala uvršteni su vijci i to kod puknuća prednjeg križnog ligamenta koljena –LCA, potom PMMA (polimetilmetakrilat), senzori za mjerenje šećera u krvi, u iznosu od 720 KM na tromjesečnoj razini, kao i čitači za mjerenje šećera u krvi.

Kada je riječ o senzorima i čitačima, isti se odobravaju osiguranim osobama dijabetičarima i to u sljedećim situacijama: djeci do 18 godina s dijagnosticiranom šećernom bolešću, osobama starijim od 18 godina s dijagnosticiranom autoimunom šećernom bolešću tip 1 te trudnicama na intenziviranoj inzulinskoj terapiji šećerne bolesti koje primaju inzulin 4 ili više puta.

Inače, kad je riječ o načinu i postupku ostvarivanja prava na ortopedska pomagala, procedura je jednostavna, a polazi od liječnika specijalista odnosno obiteljskog liječnika.

Naime, liječnik izdaje uputnicu Liječničkom povjerenstvu Zavoda za lijekove i ortopedska pomagala, na temelju koje, uz medicinsku dokumentaciju u prilogu, osiguranici preko Područnih ureda Zavoda podnose zahtjev za ostvarivanje prava na ortopedska pomagala, baš kao i za ostvarivanje i drugih prava iz zdravstvenog osiguranja.

Ako osigurana osoba nabavi pomagalo kod dobavljača koji nije u ugovornom odnosu sa Zavodom, troškove nabave snosi osobno, uz mogućnost refundacije sredstava do iznosa cijene koju plaća Zavod za predmetno pomagalo.

Nadopunjenu listu možete preuzeti OVDJE.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.