Na Kobilovači u planu tunel, obilaznica oko Čitluka

Određeni dijelovi magistralne ceste s oznakom M-17.4 Ljubuški – Mostar mogli bi biti izmješteni u odnosu na postojeću trasu. Naime, budući da je riječ o regionalnoj cesti koja je krajem prošle godine prekategorizirana u magistralnu, na istoj treba napraviti rekonstrukciju određenog broja dionica kako bi zadovoljavala kriterije ove kategorije cesta, piše Večernji list.

“Što se tiče magistralne mreže cesta, tu su potpuno drugi standardi u odnosu na regionalne, zbog čega ćemo vjerojatno trebati raditi obilazak određenih mjesta, izmještanje nekih dionica, izbjegavanje crnih točaka”, kazao je Pavo Boban, pomoćnik federalnog ministra prometa i veza. Dodaje kako je u tijeku izrada tehničkog rješenja za ovu prometnicu.

Kada je riječ o izmještanju trase, već je ranije spominjana obilaznica oko središta općine Čitluk, dok bi se kritični dio prometnice, poznatiji kao Kobilovača, trebao riješiti tunelom. Budući da je u tijeku izrada tehničke dokumentacije koja će pokazati pravo stanje ove prometnice, kao i sve zahvate koje je potrebno na njoj napraviti, ovih dana se krenulo s ispitivanjima vezanim uz gradnju tunela na Kobilovači.

“Tunel je dio zaobilaznice. Ispitat ćemo kolika bi trebala biti dužina ovog tunela, kao i na koji način bi se trebao graditi”, kazao je Boban, dodavši kako su u tijeku uobičajene aktivnosti za izradu tehničke dokumentacije.

Kada je riječ o sredstvima koja će ove godine biti uložena u spomenutu prometnicu, Boban kaže kako će se vjerojatno raditi samo o redovitom održavanju, budući da još nije završena dokumentacija o stanju iste. “Budući da je ova prometnica tek sada ušla u ingerencije Cesta FBiH, ove godine je planirano tekuće redovito održavanje, a mi tek sada trebamo snimiti stanje ceste kako bi se idućih godina radile rekonstrukcije”, kaže Boban za Večernji list.

Inače, na najopterećenijem dijelu ceste prosječan godišnji dnevni promet iznosi 13.526 vozila na dan (izvor: Službena publikacija “Intenzitet prometa na mreži regionalnih cesta u HNŽ”). Na ovaj cestovni pravac se priključuju važni lokalni i regionalni pravci (R425 i R425a), a to je i prometna veza grada Mostara s Međugorjem.

Radi se i o najkraćoj prometnoj vezi grada Mostara s Makarskim primorjem. Spomenuta prometnica je i najbliža veza grada Mostara s novoizgrađenom dionicom autoceste na koridoru Vc i međunarodnim graničnim prijelazom, a to je u BiH jedan od dva granična prijelaza za međunarodni cestovni promet putnika i roba, koji podliježe inspekcijskom nadzoru (rad 24 sata dnevno: Bijača (BiH) – Nova Sela, RH). Duljina ceste iznosi 49 kilometara.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.