Na kavu smo potrošili 160 milijuna maraka!

Jeste li se ikad zapitali koliko mjesečno ili pak godišnje potrošite novca na kavu? Bosanci i Hercegovci više od svjetskog prosjeka, kao i susjedi Hrvati i Srbi, vole izlaziti i sjediti po kafićima i pozivati goste u dom, što su savršeni ambijenti za konzumaciju kave.

Kako je pokazao Panel kućanstva istraživačke kuće, u BiH se, od zemalja u regiji, mjesečno najviše novca izdvaja za “tursku”, instant kavu i coffe mikseve. U prošloj je godini na ovu vrstu “užitka” izdvojeno više od 160 milijuna maraka, a udio u mjesečnom budžetu je 10,9 konvertibilnih maraka.

Kao što se u različitim zemljama kava priprema na različite načine, tako postoje razlike među pojedinim zemljama u potrošnji ove namirnice. Računa se da od svaka tri čovjeka dva piju kavu, navodi GfK. Prema International Coffee Organisation, svjetska godišnja potrošnja kave u 2010. godini po glavi stanovnika iznosi prosječno 4,8 kilograma. Prosjek u Europskoj uniji je 5,8 kilograma.

“GfK Consumer Panel” inače prati kupovno ponašanje na uzorku 1500 kućanstava unatrag 12 godina, a u skupini promatranih proizvoda je i kava. U BiH se do podataka došlo na ukupno tisuću ispitanih kućanstava.

Od ukupnog novca utrošenog na kavu koja se konzumira u kućanstvu, u 2011. godini potrošeno je oko 160 milijuna maraka (ili točnije 157 milijuna i 799 tisuća maraka), a od toga su 140 milijuna maraka potrošena na mljevenu i kavu u zrnu, ili kako je mi češće nazivamo “tursku” kavu, više od 9,3 milijuna maraka na instant, a oko 8,5 tisuća maraka na mikseve. U Hrvatskoj je na kavu ukupno potrošeno 166,1 milijuna maraka.

Od toga je na “tursku” potrošeno više od 111 milijuna maraka, na instant oko 25 milijuna, dok je na mikseve utrošeno nešto manje od 30 milijuna maraka.
U susjednoj nam Srbiji se najviše izdvaja novca za kavu, točnije oko 246,5 milijuna maraka! Srbijanci su najviše potrošili na mljevenu i kavu u zrnu – 211 milijuna maraka. Na instant i mikseve dali su nešto manje novca, 14,6, odnosno 21 milijun maraka.

GfK istraživanje pokazuje da se znatno smanjila potrošnja “turske” kave u 2012., u usporedbi s prvom polovicom prošle godine. No, vrijednost time nije pogođena zbog povećanja prosječnih cijena po kojima kućanstva kupuju mljevenu kavu i kavu u zrnu.

“Instant kava je bila u problemima kroz zadnjih nekoliko godina, međutim, u prvoj polovici ove godine bilježi i količinski i vrijednosni oporavak, dok su miksevi u padu,” navodi se u istraživanju.

Budući da GfK prati kako potrošači unutar kućanstva raspoređuju novac, tako se uvidjelo da mljevena kava i kava u zrnu raste na račun drugih kategorija pića, unatoč smanjenoj potrošnji stalnih kupaca ove kave. Konzumna kava rasla je na račun instant vitaminskih napitaka, juiceva i coffee mikseva, a njoj su udio “uzimali” radleri, čajevi i bezalkoholna gazirana pića. Radleri nisu očigledan konkurent kavi, ali su prijetnja svim kategorijama pića jer određeno kućanstvo raspolaže s određenom količinom novca pa kada se dio novca daje za kupnju radlera, ostaje manje za kavu.

Kupci instant kave u prvoj su polovici godine povećali svoja izdavanja na mikseve, “tursku” kavu, bezalkoholna gazirana pića i mineralnu vodu. Nakon duljeg vremena stagnacije instant kava je napokon u zelenom: rasle su na račun drugih kategorija pića, kao i zbog povećane potrošnje stalnih kupaca instant kave. Miksevi padaju zbog smanjene potrošnje stalnih kupaca ovog segmenta te zbog migracije kupaca u druge kategorije pića: radlere, čajeve, instant vitaminske napitke i mljevenu kavu i kavu u zrnu.

(www.dnevni-list.ba)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.