U Širokom Brijegu potrošila se 144,4 milijuna KM u mjesec dana

Od 3,8 milijardi maraka u siječnju pa do 5,7 milijardi maraka u kolovozu – razlika je ovo u mjesečnoj potrošnji koju su evidentirali serveri Porezne uprave Federacije BiH koji bilježe ukupan promet preko fiskalnih uređaja u svim općinama i gradovima u FBiH.

Večernji list je imao uvid u podatke za svaki pojedinačni mjesec godine koja je iza nas, a koji otkrivaju kako postoje određene zakonitosti u kretanju iznosa potrošnje u određenim mjesecima, ali i upućuju na snažne inflacijske udare uslijed kojih građani BiH više novca ostavljaju za različite proizvode i usluge.

No, više od svega zanimljivost proistječe iz uvida u potrošnju preko fiskalnih uređaja po pojedinim gradovima i općinama u Federaciji BiH, pri čemu je vidljivo kako se u određenim lokalnim zajednicama znatno više troši u odnosu na neke druge, koje pak imaju znatno veći broj stanovnika.

Primjer koji su uzeli za ovu analizu podaci su iz kolovoza prošle godine, kada je, inače, zabilježena i najveća potrošnja evidentirana putem fiskalnih uređaja. Naime, žitelji Federacije, kao i gosti koji su u tom mjesecu u većem broju posjećivali BiH, najviše su i trošili, a dokaz tome je podatak kako je putem fiskalnih uređaja evidentiran promet u iznosu većem od 5,7 milijardi maraka; točnije 5.725,099.320 KM.

Hercegovački div staje na noge nakon 15 godina u stečaju

Ovaj mjesec bio je i referentna točka tijekom analize kretanja potrošnje po pojedinim gradovima i općinama u Federaciji BiH, a uvid u prvih deset otkriva kako su u društvu velikih gradova i oni sa znatno manjim brojem stanovnika. Tako je u Širokom Brijegu, koji ima oko 29.000 stanovnika, u kolovozu evidentiran promet od 144,4 milijuna maraka, a što je 2,3 puta više od, primjerice, Travnika, općine s 53.000 stanovnika, a u kojoj je zabilježen promet u iznosu od 61,9 milijuna maraka.

Među deset lokalnih zajednica s najvećom evidentiranom potrošnjom našao su se i Tešanj – s 224,6 milijuna maraka, što je također impresivan rezultat s obzirom na broj stanovnika (43.000), a treba spomenuti i Lukavac s 44.000 stanovnika, a u kojemu je zabilježen promet od oko 154 milijuna maraka. Usporedni podaci o ostvarenoj potrošnji i broju stanovnika, kao i komparacija s nekim drugim lokalnim zajednicama, upućuju na zaključak kako životni standard, koji proistječe iz visine mjesečnih primanja, kao i ukupnog broja zaposlenih, igra značajnu ulogu.

Na popisu prvih deset, očekivano, našli su se najveći gradovi u Federaciji BiH, a na prvom mjestu bila je općina Novi Grad Sarajevo s prometom od 435 milijuna maraka, zatim slijede Ilidža s 413,8, Tuzla s 359,5 te Mostar s 319,2 milijuna maraka prometa u kolovozu. Od sarajevskih općina tu su i Sarajevo Centar s 306,9 te Novo Sarajevo s 207 milijuna maraka. U Zenici je pak u kolovozu evidentiran promet od 261,2 milijuna maraka. Kada se analiziraju podaci svih općina i gradova u ovom entitetu, vidljivo je kako je u trima gradovima, Tuzli, Mostaru i Sarajevu, ostvarena potrošnja od oko 2,1 milijardu maraka, točnije 2.126,533.682 marke, piše Večernjak.

Provjeravajte cijene prije odlaska u kupnju

Usporedbom s ukupno ostvarenom potrošnjom u kolovozu vidljivo je da se u ovim trima lokalnim zajednicama, odnosno gradovima, ostvarilo 37 posto ukupne potrošnje koja je registrirana u Federaciji BiH.

Mjesečna usporedba potrošnje, gledajući pak ukupan iznos za Federaciju BiH, otkriva nam i dinamiku kretanja stanovništva, iseljenički utjecaj na lokalnu ekonomiju, ali i upućuje na snažnu turističku posjećenost. Već su naveli kako je u kolovozu zabilježena i najveća potrošnja u Federaciji BiH evidentirana putem fiskalnih uređaja, a što je i logično s obzirom na turističku sezonu, ali i vrijeme u kojemu se članovi dijaspore u većem broju vraćaju u domovinu.

Jedna od najrazvijenijih općina u BiH uvozi radnike iz Bangladeša

Iako je već odranije jasan pozitivan učinak izravnih novčanih doznaka dijaspore, ovi podaci zapravo ukazuju na drugi, jednako vrijedan učinak na ukupna ekonomska kretanja. Iako je bilo za očekivati kako će potrošnja u prosincu, mjesecu blagdana, dosegnuti onu iz navedenog ljetnog mjeseca, to se nije ostvarilo te je ukupan promet u prosincu iznosio nešto više od 5,6 milijardi, točnije 5.658,284.169 maraka.

Zanimljivo, treći mjesec s najvećom potrošnjom u prošloj godini bio je listopad s evidentiranim iznosom od 5,564.621.707 maraka. Gledajući ukupan promet u 2023. godini za cijelu Federaciju, on je iznosio 63 milijarde i 705 milijuna maraka, što je znatno više u odnosu na 2022. godinu, kada je taj iznos bio nešto viši od 60 milijardi maraka. Zaključak je kako inflacija očito i dalje igra visoku ulogu u ukupnoj potrošnji.

(www.jabuka.tv)

23 komentara

 • Za 10:12,ajde dosadan lik ti i njemačka idi konačno tamo i uživaj i ne zaboravi poslati koji eurić,ti si baš parazit,uŠirokom i na prostoru gdje su Hrvati živi se sasvim solidno

 • Slazem se makar na ovim podrucima gdje zive hrvat zivi se sasvim pristojno puno bolje recimo nego su zivile nase cace u nasim godinama i nemojmo samo kukat

 • Dosadni ste svi više sa temom gdje je bolje za živit. Neka svako živi tamo gdje mu je najbolje , meni naprimjer je najbolje u njemačkoj a nekom drugom ovdje. Ovdje dođem godišnje jedanput i obađem rodbinu , odmorim se malo ono kako se kaže napunim baterije i taman kad dosadi opet vakat se vratiti na posao u njemačku. Nikad mi nije palo na pamet vratiti se vamo jedino morebit kad budem pred irovinu ali dotlen ima još koli živ koli mrtav dotlen. Svaka čast onima koji ovde mogu pristojno živiti

 • Nekom je solidno, nekom opet nije, sve zavisi od primanja i troškova.
  Meni nije bilo solidno pa sam otiša u inozemstvo pa mi je sad solidno. Svak neka bira šta mu odgovara, jedino je sigurno ovim partijskim uhljebima u javnim poduzećima ili u županiji opçini itd. Obični čovik se snalazi kako zna.

 • Tko to trosi, gdje su ti novci? Ja ih nemam, zelimo da se objavi imenom i prezimenom tko to trosi tolike novce, nije to mali iznos

 • Vise volim prati i cistiti njemacke guzice i wc-ove, nego gledati ove nase lokalne uhljebe kako ispijaju cjelodnevne kave po sirokobrijeskims kaficima, i onda ro nazivaju poslom

 • Ja kao perac guzica u Njemackoj, u starackom domu, imam netto placu 1800€, i sto bi se ja vracao u jednu vuko*ebinu poput Sirokog?

 • Svakako podatak za pohvalit i hvala bogu da se moze trošit ,znači i radi se ! Mozemo se pohvalit za razliku od ostatka države,,
  Nek se i ostali ugledaju na Široki i ZHŽ kako u gospodarstvu tako i u sportu i kulturi,,mnogi zavide na tome i žele da se to uništi !

 • Od Kupresa do Mostara i do Ravnog, Hercegovina, najljepše za živjeti, obitelji s djecom, gdje oboje roditelja radi. Može se ono dosta toga, a blizu je more, planina, RH, fakulteti svima tu pred kućom u Mo, osnovne i srednje škole uredno bez većih problema, što se tiče mladeži srednjoškolci/studenti/ostali imaju mjesta za izlaske, Čitluk, Posušje, Mostar … Ovo je mirna sredina, još uvijek zdrava, drži se do obitelji i ljudskih vrijednosti.
  A slobodnjaci, s 30 tak godina i više, može gdje hoće. Kad nema obavezu prema drugom, ali bože moj sve je stvar izbora.

 • Za ich liebe,ako ti je u Njemačkoj super i tamo si zadovoljan onda tamo puni baterije jer su možda po tebi jeftinije ,a odrastanje mladih ,ISIL itd tu i puni se samo a zar moraš po baterije ovamo,a kada si maka tamo bitno je a grobovi ,vas to i ne zanima kod vas tamo nema sprovoda,krštenja (u subotu u Širokom 13 dice kršteno )to je bogatstvo dar Božji i svake subote tako ,krizme tamo skučeno nitko nikoga ne vidi niti zna samo bauštela od zore do mraka,i to je ljepota življenja,ti si glumac i malo lagiš i eto ti tvoj ,kurtz,scholz ili abdul,mehmed ,bio sam tamo 3 godine i tu sam više od 2 sa svojima sritan,radim evo me sa posla i zadovoljan,hvala ti Isuse

  • pusti covika ako je u njemackoj uspjesan i zadovoljan a ti sto tamo nisi uspio i radio na bausteli jer nemas mozda ni srednju , niko ti nje kriv zato se okani ljudi

 • A isto tako što se tiče te Njemačke, gore kao uz posao imaju i te male poslove, pa i ovde po našim mjestima ljudi uz svoje poslove rade i druge poslove da dodatno zarade. Ekonomisti uz svoj posao dodatno vode knjige, sigurno to ne rade od dragosti. Med.tehnicari hodaju po kućama/stanovima dodatno. Ide se čistiti po Medjugorju u sezoni. Radi se po salama za svatove, itd. kao dodatno, tko hoće.

 • ZA 17:33,sve je rečeno ,bravo to je istina i borba za život,a među svojim narodom i na svojoj grudi sve je još draže i bolje,ostani tu,tu je tvoja mati

 • Pola od toga su potroŝile guzonje. Ja trošim uvijek isto. Znači plaću i minusa koliko mogu jer su cijene otišle u nebo. Ovo je baš glup naslov. Da vidimo ko to troši toliko mamicu vam manipulatorsku

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.