Hercegovački div staje na noge nakon 15 godina u stečaju

Nakon godina neizvjesnosti provedenih u stečaju, nekadašnji gospodarski gigant, jablaničko poduzeće Granit, trebalo bi ponovno stati na svoje noge.

Zahvaljujući koncesiji o eksploataciji kamena, koja je potpisana na 30 godina, između ministarstva gospodarstva HNŽ-a i poduzeća Granit, otvara se prostor strateškom partneru za ulazak u posao i spas ovog poduzeća i njegovih radnika.

Jablanički Granit tražena je roba na tržištu. Proteklih godina opstruiran je rad poduzeća, ali uvođenjem ozbiljnog strateškog partnera u posao, za ovo poduzeće napokon bi trebali doći neki bolji dani.

Radnici previše puta izvarani lažnim obećanjima. U stečaju su već 15 godina, i većina ih radi za minimalnu plaću. Potpisivanjem koncesije javio se tračak nade da spas za poduzeće ipak dolazi.

Očekujemo normalno da bude bolje. Imamo mi zarađenih plaća koje nam nisu isplaćene ni prije stečaja, i staž koji nije po 20 godina uplaćivan. Ne vjerujemo da još to dotle došlo, jer koliko smo se borili i sa policijom i sa sudovima, valjda je tome došao kraj, kazao je za BHRT radnik „Granita“ Aldin Zukić.

Vlada HNŽ je jednoglasno usvojila odluku o koncesiji za „Granit“. Jedan od uvjeta za dobivanje koncesije je bio taj da „Granit“ pronađe strateškog partnera.

Ono što smo mi tražili klauzulom u ugovoru je da se koncesija izdaje na 30 godina, pod uvjetom da narednih 6 mjeseci strateški partner uđe u posao. Dakle, da izvrši uplatu sredstava koja su definirana sporazumom, oko 20 milijuna. Ukoliko do toga ne dođe nakon šest mjeseci koncesija ne važi, mišljenja je ministar gospodarstva HNŽ Zanin Vejzović.

Stečajni upravnik Granita, Abid Šarić, ističe da je isplaniran svaki korak i redoslijed aktivnosti u vezi sa ugovorom sa strateškim partnerom, a to je, podsjetimo, kompanija „Lake“ koja dostavila najbolju ponudu na javnom oglasu za prodaju poduzeća prošle godine.

Generalni okvir koji smo dogovorili je da ćemo Granit osposobiti, u smislu zakona da ima dozvolu za koncesiju, dozvolu za izvođenje radova i dozvolu za eksploataciju. Jedno daje vlada, a ostala dva daju ministarstva i kad ti se uvjeti ispune strateški partner će položiti sredstva na žiro račun i krenut će se s izmirivanjem, izjavio je stečajni upravnik „Granita“ dd Jablanica Abid Šarić.

Šarić naglašava da je investitor još uvijek zainteresiran i kako je spomenuta kompanija priložila bankovnu garanciju kao i svoj biznis plan. Mogući oporavak Granita općinska vlast vidi kao novu šansu za razvoj Jablanice.

Kada u Jablanici budemo imali zadovoljnih 200 ili novo zapošljavanje, koje bi trebalo dogoditi početkom realizacije tog ugovora, Jablanica će to značajno osjetiti u svim segmentima, kazao je načelnik načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović.

Potražnja na tržištu za ovom sirovinom je velika. 90% proizvodnje izvozi se na strana tržišta, naglašava stečajni upravnik Šarić. Riječ je o sirovini izvrsne kvalitete kojom su se u zadnjih 100 godina gradile zgrade i trgovi širom Europe i svijeta, izvještava BHRT.

(www.jabuka.tv | Foto: Granit Industry Jablanica)

1 komentar

  • Je, jablanicki granit se dokazao, niti niske, niti visoke temperature mu ne mogu nista.
    Kod nas su za to najbolji primjeri nadgrobni spomenici u nasim grobljima, najbolje se drzi “Jablanica”, kako su taj kamen zvali kamenoklesari.
    Nazalost je to maksimum luksuza sto/ako se obicni covjek moze priustiti 😁 Podovi od tog kamena bi vjerojatno bili isto super. Ali stas, luksuz je i laminat😁

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.