Na "Groblju mira" obilježena 73. godišnjica stradanja hrvatskog naroda | Jabuka.tv

Na “Groblju mira” obilježena 73. godišnjica stradanja hrvatskog naroda

U organizaciji Hrvatskog narodnog sabora na spomen području „Groblje mira“ na Bilima, platou između Mostara i Širokog Brijega, organizirano je obilježavanje 73. obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda i komemoracija za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata, u prigodi Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarizma, komunizma, nacizma i fašizma.

Misno slavlje predmolio je biskup Mile Bogović, biskup gospićko-senjski u miru. Nakon sv. mise održan je komemorativni dio, polaganje vijenaca u spomen svim žrtvama totalitarnih režima.

Ilija Vrljić, voditelj Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a BiH, zahvalio se svima koji su na bilo koji način doprinijeli izgradnji ovoga groblja, ali i obilježavanju ovoga dana na dostojanstven način. U svome obraćanju Vrljić se osvrnuo na samu izgradnju groblja, od početka, tj. od 2013. godine kada je položen kamen temeljac.

Fra Miljenko Stojić, dopredsjednik i povjerenik Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij u Mostarsko – duvanjskoj i Trebinjsko – mrkanskoj biskupiji prisjetio se dviju knjiga koje su ostavile trajan spomenik za sve žrtve tijekom Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata.

Riječ je o dvoknjižju “Otkopana istina Širokog Brijega” i “Od Širokog do Bleiburga i nazad”.

Predsjednik Hrvatskog Narodnog Sabora BiH, predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, kazao je kako će ovo groblje omogućiti da više ne tragamo za prošlošću i da će u budućnosti ispisati još mnogo stranica. Pozvao je sve prisutne na jedinstvo koje treba širiti gdje god djelovali i hodali.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

Komentiraj: