Na današnji dan u Hercegovini: 36 radnika poginulo u jednoj minuti

Pored niza tužnih obljetnica u cijeloj BiH ( 25 godina od raketiranja Širokog Brijega ), na današnji dan, prije 32 godine, dogodila se jedna od najvećih tragedija u novijoj hercegovačkoj povijesti. U svega jednoj minuti 36 života je ugašeno pri slijetanju autobusa ‘Autoprijevoza’ Mostar u Jablaničko jezero u Ostrošcu, u blizini restorana Bagrem.

Velika tragedija se dogodila 6. travnja 1985., oko 15.30 sati, pri povratku radnika mostarskog Javnog poduzeća ‘Parkovi’, koji su kobnog dana, kako za Pogled.ba kažu njihovi najmiliji, postavljali ploče u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Dan kad je cijeli Mostar plakao

Na putu do kuće su svratili predahnuti u ovaj restoran i već na izlazu iz prvog tunela izletjeli s ceste u kanjon. Svega ih se desetak uspjelo spasiti, među njima i jedan od dvojice braće koji su bili u punom autobusu. 35 njihovih kolega, starosti od 20 do 50 godina, utopilo se, a tom prilikom je smrtno stradao i jedan elektičar koji je u kritično vrijeme radio na stubu pored jezera.

Tri dana kasnije je organiziran zajednički ispraćaj ispred bivše robne kuće ‘HIT’ u središtu grada na Neretvi, a potom su pokopani u svojim mjesnim grobljima, i to njih najviše na području Mostarskog blata.

Tih dana je cijelom Hercegovinom vladala velika tuga, a vijest o tragediji zatekla je stotine članova njihovih obitelji, koji se i sada redom sjećaju tog užasnog trenutka, prenijeli su svi svjetski mediji, dok danas o tome nema ni jedne riječi ili slike spomena na internetu, niti bilo gdje drugo. Kao da se nije ni dogodilo, ali, nažalost, je.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.