Na današnji dan prije pet godina papa Franjo posjetio je BiH

Na današnji dan papa Franjo posjetio je Bosnu i Hercegovinu, točnije Sarajevo.

Papa Franjo u Sarajevo je stigao u 9 sati, a na sarajevskoj zračnoj luci su ga dočekali tadašnji član Predsjedništva BiH Dragan Čović, kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij Luigi Pezzuto točno na današnji prije pet godina glavni grad Bosne i Hercegovine posjetio je poglavar rimokatoličke crkve papa Franjo.

Nakon dočeka, papa Franjo je prekršio protokol, prišavši djeci koja su ga dočekala obučena u narodnu nošnju. Rukovao se sa svim dječacima i djevojčicama, a našao je vremena i da jednu djevojčicu posluša kako pjeva pohvalivši je riječima “bravo”. Papa Franjo je svoju jednostavnost pokazao prije polaska prema zgradi Predsjedništva BiH kada je sjeo u “ford focus”.

Papa se zatim poklonio zastavi BiH, što je izazvalo oduševljenje građana koji su stajali prekoputa zgrade Predsjedništva BiH.

Papa je poslao važnu poruku kako je BiH dio Europe te da Sarajevo i BiH imaju posebno značenje za Europu i čitav svijet. Pozvao je na dijalog pun povjerenja, otkrivanje bogatstva svakoga od nas, vrednovanje onoga što nas ujedinjuje te doživljavanje razlika kao mogućnost rasta, pritom poštujući svakog pojedinca. Puštajući bijele golubove ispred zgrade Predsjedništva BiH papa Franjo je na jeziku zemlje domaćina poslao poruku “Mir vama”, nakon čega je u papamobilu krenuo prema stadionu Koševu, gdje je održana sveta misa pred oko 65.000 vjernika iz BiH, regije i svijeta.

Papa Franjo je s Koševa uputio snažnu poruku “nikad više rata“. Nakon kraćeg predaha, papa Franjo je kroz ulicu Ferhadiju stigao u Katedralu “Srca Isusova”, a u nastavku programa posjetio je i Franjevački međunarodni centar na Grbavici gdje je prisustvovao ekumenskom i međureligijskom susretu kojem su prisustvovali nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, piše medjugorje-info.com.

Papa je posebnu pažnju posvetio i mladima s kojima se susreo u Nadbiskupijskom centru za mlade “Ivan Pavao II” na Otoci. Tom prilikom poručio je mladima “Ne gradite zidove, gradite samo mostove”.

Jednodnevni posjet pape Franje i izaslanstva Vatikana glavnom gradu Bosne i Hercegovine završena je na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu odakle je zrakoplov s visokim zvanicama odletio prema Rimu.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Sama činjenica da makar zrakoplovom ne nadleti hercegovaki katolički puk i time ne odasla očekivanu poruku, vrijeme poslije toga dade mnoge odgovore o djelovanju predmetnog pape čiji postupci će se, bar se nadam, uskoro objelodaniti svakom umu na prosudbu.

    Povijest je zabilježila različitih Papa, svetih i onih drugih.

    Slijedom poimanja irskog filozofa Edmunda Burkea i njegove mudrosti kako
    ” jedino što treba za pobjedu zla jest da dobri ljudi ne čine ništa”,

    vrijeme je sazrjelo za objavu Pisma vatikanskog kardinala Carla Marie Vigana predsjedniku SAD kako ” duboka država ” stoji iza COVID 19 i trenutnih uličnih nereda.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.