Na današnji dan: Gimnazija u Širokom jedna od najboljih u BiH

Dogodilo se na današnji dan (06.10).


Gimnazija u Širokom jedna od najboljih u BiH

6. listopada 2011. – Povijest Gimnazije duboko je povezana s dolaskom fratara iz Bosne Srebrene u Hercegovinu 1844. godine, a formalno počinje djelovanje 1889. godine. Do 1903. godine gimnazijskim klupama mogli su pristupiti samo učenici koji su se namjeravali posvetiti svećeničkom zvanju, a od te godine vrata ove škole otvorena su i ostalim učenicima, a na raspolaganju im je bio i učenički dom. Kamen temeljac današnjoj Gimnaziji položio je i posvetio ga biskup mostarsko-duvanjski fra Alojzije Mišić 4. listopada 1924. godine.

Franjevačka klasična gimnazija u Kraljevini Jugoslaviji slovila je kao najbolja škola takve vrste, a u razdoblju od 1936. do 1939. godine od 19 profesora 16 ih je bilo s titulom doktora znanosti. Prema čudnovatom Šuvarovu Zakonu o školstvu, gimnazije se ukidaju 1979. godine uvođenjem tzv. usmjerenog obrazovanja.

Zbog želje da se ponovno vrati u sustav školstva, 1990. godine sastao se Inicijativni odbor za njezinu obnovu. Tako širokobriješka Gimnazija ponovno biva rođena 1990. godine, a prvi učenici u njoj su upisani u školskoj 1991/1992. godini.

Pročitaj cijelu vijest!


Teža prometna nesreća između Mostara i Širokog Brijega

6. listopada 2016. – Kako s lica mjesta doznaje portal Jabuka.tv, frontalno su se sudarili VW Golf 5 i Fiat te je na automobilima nastala veća materijalna šteta.

Pročitaj cijelu vijest!


(www.jabuka.tv)


23 komentara

 • Trebamo bii ponosni na povijest ali ovo današnje pa učionice ,sanitarni čvor ono nije bilo ni 1965 .Ko je zadužen za ovo nije mu baš na ponos .Ono nisu uvjeti za gimnazijalca podhitno obnoviti učionice .Kako nađite načina ali ono je sramotaaaaaaa…..

 • Zanimljivo kako aktualni profesorski zbor zbraja gimnazijske naraštaje tamo negdje od 1950 i neke, tako da je sadašnji naraštaj maturanata tek 60 i neki po redu. Tih, 50-ih godina prošloga stoljeća u spaljenu i uništenu Franjevačku klasičnu gimnaziju, spepeljanu u kulturocidu i homicidu koji je počinila oficijelna vojska stvaratelja novoga državnoga poretka, ušli su po nalogu ondašnje državne vlasti prosvjetni djelatnici da u spaljenoj zgradi i ubijenoj instituciji Franjevačke klasične gimnazije stvore novu, državnu gimnaziju. E sad, čijim se pravnim sljednikom smatra aktualna politička vrhuška pa i sam ravnatelj s profesorskim kolegijem Opće gimnazije – da stvar bude gora – “Fra Dominika Mandića”, ako je polazna točka zbrajanja maturantskih generacija i samim time povijest gimnazije ne svečano otvorenje Franjevačke klasične gimnazije na Širokom Brijegu koncem 1920-ih godina nego nasilan ulazak jugoslavenskoga prosvjetnoga kadra 30-ak godina kasnije? Dodatno čudi činjenica da nijedan čimbenik novodržavne “demokratske” vlasti nikad nije izrazio ni nelagodu što se već desetljećima uzurpira tuđi prostor i ni iz daleka se ne govori o potrebi gradnje nove gimnazijske zgrade u koji bi preselila sadašnja državna gimnazija, a ova bi neoklasicistička zgrada – silovana državnom silom i represijom te prisilno oteta – konačno bila vraćena stvarnom vlasniku, onomu koji ju je s velikom mukom, zalaganjem, odricanjem i trudom podigao doslovno u pustinji, a to je Hercegovačka franjevačka provincija s imenima nekolicine franjevaca čiji nas samoprijegor sve obvezuje, a osobito one koji nelegalno i nelegitimno tavore u tuđim prostorima predstavljajući upravnu vlast nad nečim što im ne pripada. I tako desetljećima.

  • Šta je pratre, sad bi ti otimao opet od nekoga..A pitaš li se od koga? Pa kako si priglup , egoističan i slijep.Od svog naroda, eto kome bi ti to oteo. I, pitaš li se što će i Vama više sve to..Pohlepa je grijeh pratre moj..Ti, kao da ne vidiš i ne čuješ što tvoj (naš) Papa priča..Ali si ti pametniji i od njega? Dajte radite ono što trebate a manite se više zgrada, zemljurine, đipova a bome i hodanja u sitne noćne sate.Totalno ste zastranili vjerujte mi i to Vam ogromna većina puka misli i zna.Svi šutimo ,što ne znači da je to dobro što šutimo i da ste vi OK..

 • Moja draga Gimnazija ali nažalost danas nema ni jednu vrijednost od izgleda zgrade iznutra ali i znanja koju je nekada imala kad su gimnazijalci završavali skokovanjeje i imali znanje za bilo koji fakultet.

 • ZA “nekada”..
  Nije problem objekt ili izgled građevine (i ako i to treba učiniti boljim) nego je problem u kriterijima, profesorima i razini znanja koja je poodavno uništena.Ta djeca danas nakon završetka Gimnazije nisu ni u malom prstu nekadašnjim učenicima te Gimnazije..Znam to iz prve ruke, jer sam istu završio 1978. godine a prije nekoliko godina moja djeca.To nije to.Tužno je kako nam nestaje sve što je vrijedilo.

 • Teške riječi na račun naše djece i njihovih profesora. Za nepovjerovati. Koliko se sjećam Naši gimnazijalci su na cijelom Sveučilištu u Mostaru osvojili trećinu nagrada. Čime bi mogli mjeriti njihova znanja i što trebaju učiniti da bi ih netko pohvalio. Kakvi li su neki drugi, pa i ovi gore što pišu.

  • Vi ili ste slijepi ili imate interes (možda radite gore) da ne govorite činjenice. A činjenica je da je moja draga ,nekadašnja Gimnazija potonula do ne prepoznatljivosti.Pa kako možete braniti nešto što nije obranjivo. Valjda ja kao roditelj znam koliko mi dijete (ne)zna u odnosu na nas koji smo išli i završili Gimnaziju prije 30-40 godina.Točka.

 • Kad su bili pokojni profesor Jurilj, gospodin Budimir, profesorica Silva, Ana daih ne nabrajam, a posebno ksd se sjetim vrlo dragog i dobrog profesora pokojnog Zdravka Skoke tada je bila prava gimnazija i iz nje su izlazili ucenici sa znanjem.

  • E tada si ti bila mlada i lipa ko i ja i sve ti je valjalo.Sad si staro gundjalo ko i ja i nista ti nije dobro.Stigo te zub vremena.Djeci je sad bas super sve …mladost boli ih briga.

  • Moji su bili odlikasi u gimnaziji i tako i na fakultetu.Dakle tko hoce uciti mogao je i prije i sad ,a tko nece ili ne moze druga stvar.

  • Jos uvijek je nasa gimnazija po kvaliteti nastave u vrhu.Kako god ona zena zna da joj djeca slabo znaju , tako ja isto znam koliko moji puno znaju poslije gimnazije.Jedina zamjerka su klanovi kojima ucenici dijele neke i izoliraju ih zbog toga sto su pametniji od njih i nece naopako.Mnoga djeca su propatila srednjiskolske dane zbog toga , ali Bog vrati sve na svoje mjesto.Danas te velike face vide uspjesnost i drustvenist izoliranih.Naime dobili su jos vise motiva za uspjeh u zivotu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.