Na aukciji lopta kojom je Maradona postigao pogodak protiv Engleske

Nogometna lopta kojom je Diego Maradona postigao pogodak “Božje ruke” protiv Engleske u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986. bit će na aukciji u studenom ove godine.

Prema prvim procjenama, za loptu na aukciji trebalo se tražiti između 2,9 i 3,4 milijuna eura.

Na stadionu Estadio Azteca u Ciudad de Mexico, Maradona, visok jedva 165 cm, slavno je preskočio engleskog vratara Petera Shiltona i rukom na vrhu glave “boksao” loptu u englesku mrežu, prenosi Fena.

Nakon kontroverznog pogotka četiri minute kasnije uslijedio je još jedan njegov gol koji je postao poznat kao “gol stoljeća” kada je Argentina pobijedila Englesku s 2:1 na putu do naslova.

Diego Maradona, koji je preminuo u studenom 2020., i sam je nakon četvrtfinalne utakmice izjavio da je prvi gol postigao malo “Božjom rukom”, a malo glavom.

Vlasnik lopte iz četvrtfinalnog susreta je tuniski sudac utakmice Ali Bin Naser, koji nije primijetio igranje rukom i na veliko ogorčenje Engleza priznao gol. Tada je rekao da nije mogao vidjeti incident jer su mu i Maradona i Shilton bili okrenuti leđima.

Sada sudac smatra, navodi DPA, da je pravo vrijeme da se ovaj dragocjeni dio nogometne povijesti podijeli sa svijetom. Izlazi na aukciju u srijedu, 16. novembra, a prodavat će ga aukcijska kuća Graham Budd Auctions u Velikoj Britaniji.

Na aukciji u studenom, osim lopte i potpisanog dresa, koje je tuniski sudac kasnije dobio od Maradone, bit će dostupan i Bin Naserov sudački dres s utakmice između Engleske i Argentine.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.