Muzikoterapija kao lijek za mentalno zdravlje

U Mostaru je u subotu, 25. veljače održana radionica muzikoterapije naziva  “Recept za glavu, srce i dušu – Muzika” na kojoj su sudjelovali mladi iz grada na Neretvi, Čapljine, Gruda, Stoca i Širokog Brijega.

Muzikoterapija je vrsta terapije i znanstveno je utemeljena. Pospješuje kreativnost i za rezultat ima poboljšanje kvalitete života pojedinca. Da bi sudjelovala u muzikoterapiji, osoba ne mora imati znanja o muzičkoj teoriji niti svirati neki instrument, piše N1.

Ideja ove radionice je da probamo ublažiti efekte kojima su svakodnevno izloženi naši mladi. Izloženi su negativnim porukama u javnosti, posebno etnonacionalnim. Sve to ima negativne posljedice na mentalno zdravlje mladih. Muzika i muzikoterapija im u mnogome mogu pomoći da se osjećaju bolje u svojoj koži, kazala je Diana Riđić iz Psihološkog savjetovališta Domino koje je organizator radionice.

Nakon teorijskog uvoda o muzikoterapiji, sudionici su dobili praktične upute kako napraviti različite muzičke instrumente, te su ih zajedničkim radom i napravili, a onda na njima odsvirali i otpjevali nekoliko pjesama.

Srednjoškolac sam i inače sam muzičar, sviram klavijaturu. Naučio sam mnogo o tome šta se sve muzikom može postići i da to nije samo zabava za masu ljudi. Muzika može biti i vid terapije za prevladavanje određenih psihičkih poteškoća. Mene muzika opušta i smiruje i smatram da mi je zaista potrebna, rekao je Maro Papac, sudionik radionice za N1.

Radionica naziva “Recept za glavu, srce i dušu – Muzika” održana je u sklopu projekta PRO-Budućnost.

Voditelji radionice bili su Danijel Puvača, muzikoterapeut i Vladimir Čolaković, komunikolog. Ova aktivnost doprinosi započinjanju širokog i iskrenog dijaloga u društvu, koji će voditi ka izgradnji povjerenja i, posljedično, konačnom pomirenju u našoj zemlji.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT) i Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA).

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.