Musk više neće biti direktor Tesle i mora platiti 20 milijuna dolara

Nakon što je optužen za prijevaru zbog širenja lažnih informacija o Tesli putem društvene mreže Twitter, Elon Musk, suosnivač i direktor te tvrtke mora se kroz 45 dana povući s mjesta predsjednika uprave kompanije.

Pristao je na nagodbu s Povjerenstvom za vrijednosnice i burzu (SEC) te će ostati na mjestu direktora, dužan je platiti 20 miljuna dolara kazne te naredne tri godine ne može biti predsjednik uprave.

Tvrtka Tesla platit će drugih 20 milijuna dolara, a dva direktora zamijenit će Muska.

Kako piše Daily Mail, tužba SEC-a, podnesena u četvrtak na Manhattanskom federalnom sudu, uslijedila je samo dva mjeseca nakon što je Musk putem Twittera poručio da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s burze i da je to za kompaniju “najbolji put naprijed”.

Osnivač Tesle poručio je početkom kolovoza i kako investitori podupiru taj plan, da je financiranje osigurano i da će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici – za petinu više od tadašnje cijene. Prema SEC-ovoj tužbi, Musk je znao da su ti njegovi tweetovi bili lažni i obmanjujući, s obzirom na to da nikada o takvoj transakciji nije razgovarao s niti jednim mogućim financijerom.

Ovom tužbom Musk je postao jedan od direktora najvišeg profila u tehnološkoj industriji kojega je SEC optužio za prijevaru u vezi vrijednosnih papira.

Musk je poručio da nije učinio ništa loše.

Ovaj neopravdani potez SEC-a duboko me ražalostio i razočarao. Uvijek sam radio u interesu istine, transparentnosti i ulagača. Integritet je najvažnija vrijednost u mojem životu i činjenice će pokazati da to nikada nisam ni na koji način kompromitirao, poručio je Musk u priopćenju.

SEC je u tužbi tražio da se Muska ukloni s čelne pozicije u Tesli i da mu se zabrani biti direktorom u bilo kojoj drugoj kompaniji čije se dionice uvrštene na burzu, što je vrlo rijedak potez SEC-a protiv direktora neke poznate tvrtke. SEC je također tražio građansku novčanu kaznu i druge pravne lijekove protiv Muska.

Najava Muska da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s burze već je prije rezultirala tužbom nekoliko ulagača koji su zbog toga izgubili milijune dolara. Naime, nakon Muskove najave, cijena dionice Tesle toga je dana skočila za 11 posto, na gotovo 380 dolara. Premda je idućih dana cijena dionice pala, neki ulagači, koji su i prije “igrali” na pad cijene dionice Tesle, optužili su Muska za zavaravanje tržišta.

Tvrde da Musk, govoreći o cijeni dionice u delistiranju od 420 dolara, nije točno odredio odakle bi došao novac za taj posao i da su zbog njegovih najava izgubili milijune dolara. Među ostalim, optužili su Muska i Teslu da su prekršili savezne zakone o vrijednosnim papirima i umjetno napuhali cijenu dionice Tesle.

Nakon vijesti o SEC-ovoj tužbi, cijena dionice Tesle pala je u četvrtak u produženom trgovanju na Wall Streetu za 12 posto.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.