MUP HNŽ-a zbog nedostatka kadra prisiljen zatvarati policijske postaje

Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ-a nastavlja aktivnosti oko natječaja za prijem 75 kadeta policajaca i 5 kadeta mlađih inspektora te najavljuje raspisivanje još jednoga natječaja preko kojega bi posao trebalo dobiti još 100 policijskih službenika, piše Večernji list BiH.

Prema riječima ministra u MUP-u HNŽ-a Slađana Bevande, stanje u ovom ministarstvu je zabrinjavajuće te je potrebno što prije završiti proceduru natječaja koji je u tijeku i raspisati novi kako ne bi došlo do radikalnih poteza. Jedan od tih poteza na koje će MUP biti prisiljen ako se uskoro ne zaposle novi policajci je i zatvaranje određenoga broja ispostava, ali i policijskih postaja.

Organizirane smjene

Naime, prema informacijama iz MUP-a HNŽ-a, trenutačno mu nedostaje skoro 200 policajaca te oko pedesetak državnih službenika. Ako se stanje uskoro ne promijeni, nedostatak kadrova mogao bi se odraziti na terenu, odnosno zapovjednici već imaju velikih problema s organiziranjem smjena. Iako je natječaj za prijem 75 kadeta policajaca i pet kadeta mlađih inspektora već trebao biti priveden kraju, razlog zbog kojega se procedura oduljila je nepostojanje policijskoga odbora.

Naime, vodstvo MUP-a HNŽ-a u više je navrata od Vlade HNŽ-a tražilo raspravu o ovoj temi i u konačnici imenovanje policijskoga odbora, međutim, zbog nepostojanja političke volje dijela Vlade, isti još uvijek nije imenovan.

“Više puta smo slali kao točku dnevnoga reda na sjednicu Vlade da se taj odbor imenuje, čak smo i mijenjali imena članova koji bi trebali biti u njemu, međutim, ništa od toga nije bilo uspješno. Vrlo skoro ćemo ponoviti proces s nadom da će se taj odbor konačno imenovati i u potpunosti deblokirati funkcioniranje Ministarstva”, kazao je Bevanda. Inače, posljedice nepostojanja ovoga odbora su velike. Između ostaloga, jedna je i nemogućnost provedbe promicanja policajaca u više činove.

“Već dugi niz godina nije rađeno promicanje policajaca u više činove, odnosno, zbog nepostojanja toga odbora ne možemo ni adekvatno nagraditi ljude i popuniti pozicije kvalitetnim kadrovima, a također, s druge strane, ne mogu se policajci protiv kojih se vode određene stegovne mjere kazniti”, kaže Bevanda. Dodaje kako svoj posao do kraja ne mogu raditi ni druga radna tijela koja provode nadzor rada policijskih službenika. Bevanda naglašava kako u MUP-u HNŽ-a trenutačno postoji određen broj policajaca koji i dalje obavljaju svoj posao, a trebali su biti kažnjeni, možda čak i udaljeni s posla, navodi Večernji list BiH.

Odlaze u mirovinu

Također, tu je i određen broj policajaca koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, a koriste nepostojanje ovoga tijela.

“Teoretski, svaki policajac koji stekne uvjete za mirovinu, ako ne želi biti umirovljen, obrati se sudu da mu nije ispoštovano pravo žalbe (pravo žalbe mu ne može biti ispoštovano ako ne postoji spomenuti odbor) i sud ga, naravno, vrati na posao”, kazao je Bevanda. On je ovom prilikom zaključio kako MUP HNŽ-a trenutačno počiva na radu većine odgovornih i časnih djelatnika koji svoj posao, bez obzira na sve, rade pošteno i odgovorno.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.