Obavljena 3D rekonstrukcija navijačkih nereda u Širokom Brijegu

U srijedu je ispred stadiona Pecara u Širokom Brijegu obavljena 3D rekonstrukcija navijačkih nereda iz 2009. godine u kojima je poginuo navijač Sarajeva. Rekonstrukcija je rađena po nalogu Županijskog suda u Splitu, a vodio ju je sudski vještak Vojina Maštruka.

Iako je iz Uprave policije MUP-a ŽZH najavljeno da će promet biti obustavljen od 13.30 do 15.00 sati, rekonstrukcija je započela nešto prije 13.00 sati te je za vrijeme trajanja bio obustavljen promet dijelom Ulice fra Didaka Buntića, a također je i pješacima bio zabranjen prolazak. Rekonstrukcija je okončana u 14.40 sati kada je i omogućen neometan promet vozilima i prolazak pješacima.

”Komplicirano bi bilo da smo obavljali klasičnu rekonstrukciju jer smo, prvo, državna institucija koja bi radi u drugoj državi. Drugo, morali bismo nabaviti tri autobusa, desetak policijskih vozila, ljude i sve ostalo što bi nam stvorilo stvarnu sliku tog dana, a to je vrlo komplicirano. I zato je naš prijedlog bio da se obavi 3D rekonstrukcija kako bi se utvrdilo jesu li sporni meci mogli doći iz Knezovićeva pravca”, pojasnio je početkom listopada ove godine Nikša Wagner, zastupnik optužbe.

Podsjećamo, 4. listopada 2009. godine u neredima koje je izazvala navijačka skupina iz Sarajeva ”Horde zla” kod stadiona Pecara poginuo je njihov pripadnik Vedran Puljić. Puljić je stradao od hica ispaljenog iz pištolja, a ni dan danas se ne zna tko ga je ubio. U sukobima s policijom i mještanima ozlijeđeno je nekoliko pripadnika ”Hordi zla”, policije te mještana, a prostrijelnu ranu u nogu dobio je Širokobriježanin koji se u tom trenutku nalazio u dvorištu svoje kuće.

Za ubojstvo Vedrana Puljića osumnjičen je Oliver Knezović. Suđenje je iz Zagreba prebačeno ja Županijski sud u Splitu, a počelo je u ožujku ove godine. Do lipnja je u nekoliko ročišta svjedočilo oko 20 svjedoka, a Knezović se odazvao na svako.

U optužnici stoji da je 4. listopada 2009. godine, oko 15.25 sati, u Širokom Brijegu ispred stadiona Pecara tijekom sukoba ”Škripara”, navijača Širokog Brijega, i ”Hordi zla”, navijača Sarajeva, policajcu Draganu Vujeviću, koji je radio na osiguranju, iz korica istrgnuo službeni pištolj Glock 19, izišao na cestu te u smjeru sarajevskih navijača ispalio deset hitaca. Po optužnici, jedan je pogodio Puljića u glavu i ubio ga, a još šest navijača je ranjeno. Knezovića se optužnicom tereti za ubojstvo, šest pokušaja ubojstva i općeopasnu radnju.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.