Može li se osoba zaraziti s dva soja koronavirusa istovremeno? – Jabuka.tv

Može li se osoba zaraziti s dva soja koronavirusa istovremeno?

Brazilski znanstvenici otkrili su slučajeve pacijenata s dvije različite varijante novog koronavirusa u tijelu istovremeno. Znanstvenici su počeli istraživati što to može značiti i utječe li to na stanje kod pacijenta.

Poznato je da virusi evoluiraju i stalno mutiraju zbog čega nastaju nove varijante. Čak i imunološki odgovor može potaknuti promjene i potaknuti virus na prilagodbu. Većina novonastalih varijanti koronavirusa neće imati značajan učinak na virus. No, zabrinutost izazivaju one varijante koje se brže šire ili bježe antitijelima.

U usporedbi s drugim RNA virusima, koronavirusi imaju niže stope mutacije. Ipak, postoje dokazi o genetskoj virusnoj raznolikosti kod pacijenata zaraženih SARS-CoV-2.

Pojava višestrukih varijanti virusa kod jedne osobe može biti rezultat istovremene zaraze različitim varijantama virusa ili rezultat generiranja ili stvaranje mutacija u pacijentu nakon prvotne zaraze virusom, prenosi N1 televizija.

HNŽ: Krizni stožer upozorava na porast broja slučajeva koronavirusa, uvode se nove mjere?

Kod dva brazilska pacijenta bila je riječ o koinfekciji, odnosno pacijenti su istovremeno bili zaraženi s dvije različite varijante virusa. To je izazvalo zabrinutost među znanstvenicima jer se čini da virus SARS-CoV-2 može jako brzo mutirati. To se događa jer koronavirusi mogu pretrpjeti velike promjene u svom genetskom slijedu postupkom koji se naziva rekombinacija.

Kada dva virusa zaraze istu stanicu, mogu međusobno zamijeniti velike dijelove svojih genoma i stvoriti potpuno nove sekvence. Ovaj fenomen otprije je poznat kod RNA virusa.

Dokazi o rekombinaciji pronađeni su i u laboratoriju i kod pacijenta zaraženog SARS-CoV-2, što upućuje na to da bi to moglo potaknuti stvaranje novih varijanti virusa, piše The Conversation.

Prema dosadašnjim nalazima, čini se da zaraza s dvije varijante istovremeno ne uzrokuje težu bolest. Treba napomenuti da je do sada zabilježen vrlo mali broj slučajeva koinfekcije. No, znanstvenici pozorno prate mutacije virusa kako bi ih bolje razumjeli te kako bi znali kako nove varijante djeluju na učinkovitost cjepiva.

Milanović o koroni: Najuspješniji su u BiH, tamo niti itko priča o tome, niti se itko cijepi

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Ovo je prešlo sve granice normalnog razumijevanja.
    Pa dajte se znanstevnici odlučite za istinu kakva god da je, dosta je više.

    • Antene (15G tehnologija) su već instalirane na Mjesecu, i po zemaljskim satelitima, pa se posipa i pršće ozgar nanotehnologijom koja se ciljano kasnije usmjerava putem kontrole misli i utjecaja sa čovjeka na čovjeka i obrnuto. Piramide, nevažno jesu li one umjetne ili prirodnoga piramidalnoga oblika, su zemaljske koordinate za lakšu GPS identifikaciju. Kombinira se, momentalno, utjecaj specifično brazilskog i češkoga soja na populaciju koja respektira Šabana, Brenu, Đokovića i koliko-toliko se još opire masovnom porobljavanju, sterilizaciji i redukciji putem GMO prehrane protiv rdravorazumskog i normalnog funkcioniranja živežnih jedinki i širih organizama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.