Mostaru i HNŽ-u prijeti epidemija morbila

U mjesecu svibnju, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), evidentirano je 14 slučajeva obolijevanja od morbila.

Podatak je to koji je iznesen na sastanku predstavnika Zavoda i županijskog ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Gorana Opsenice na kojem je razmatrana epidemiološku situaciju u Županiji te su utvrđene smjernice za nadzor i sprječavanje širenja virusa morbila u vrtićima i zdravstvenim ustanovama, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Prema podacima Zavoda, u HNŽ duži niz godina bilježi se negativni trend cijepljenja, a poglavito je nizak cjepni obuhvat MMR cjepivom što je rezultiralo padom kolektivnog imuniteta.

Zbog slabe procijepljenosti, kao i mogućnosti pojave epidemije upućen je apel roditeljima da obvezno cijepe djecu. Istaknut je značaj imunizacije i podizanja cijepnog obuhvata na 95 posto i više.

Inače, morbili su jedna od najzaraznijih bolesti koja se prenosi vrlo lako s čovjeka na čovjeka kapljičnim putem (kašljanje, kihanje), kao i preko predmeta koji su svježe kontaminirani sekretima iz grla i nosa.

Procjena je da se više od 90 posto osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom zaraze, ako nisu cijepljene ili nisu preboljele morbile, zbog čega dolazi do pojave epidemija. Osim osipa koji se javlja kod oboljelih, moguće su brojne komplikacije, a djeca su najviše ugrožena.

(Fena)


5 komentara

 • Ovo je sve poludilo.
  Da li cijepiti ili ne cijepiti ODLUCITE VEC JEDNOM
  STRUKA PODJELJENJA A KAMO LI NECE RODITELJI.
  Pola doktora nije svoju djecu cijepilo
  Kao roditelj se GROZNO OSJECAM.
  Sta ako djetetu nesto bude od cjepiva, jer nitko od srtuke ne demantira da nema nus pojava, cak ti doktor sam kaze ” ma sacekaj malò ne zuri s vakcinom”..a sta ako se zarazi i nisi ga cijepio.
  Boze moj pomozi nam i rasvijetli i doktore i roditelje

  7
  4
 • U ugovoru s vrtićem nije navedeno ništa od spomenutog. Nemaju pravo odstraniti dijete iz vrtića zbog moguće pojave epidemije. Ministarstvo zdravstva može donijeti upute, ali nije ovlašteno donositi odluke. Ali svaka čast uporni su, baš mislim šta se događa s njima, odavno nema ospica, prijetnji, kazni….. Sreća pa nastava završava ne bi moga ni u školu ići ne cijepljena djeca. Znaju oni kada objaviti opasnost sve proračunato i smišljeni.
  I samo napomena da svima koji cijepe svoju djecu, da ih jedno vrijeme ne dovode u vrtić da ne zaraze ne cijepljenu djecu!!!!

  1
  6
 • Prije nekoliko godina u vrtice i skole nisu mogla ici djeca koja nisu uredno cjepljena i morali su donijeti od dr i potvrdu koje vakcine su primili.
  A sada…
  Sada ih vidis u vrticu nemaju ni upisni list ispunjen a kamo li ljecnicko ili druge prijave sto je zakonom regulirano

 • Uvesti obavezno kaznjavanje svih opnih koji svoju necijepljenu djecu dovede u kontakt sa cijepljenom. Ne zelis cijepiti dijete? Nikakav problem, neka ga kuci, vrtic, bolnice i ostale ”djavolje izmisljotine” ti svakako ne trebaju, bdij nad njim i stavi mu pijavice, bit ce u redu. Strasno do cega je masovni Internet pristup doveo, svaka susa odjednom lijecnik, strucnjak epidemiolog, i po svom odredjuje sta ce i kako ce…

  8
  3

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.