Mostarskom aerodromu dodijeljeno 1.300.000 KM

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Vlada FBiH je s ciljem unaprjeđenja avioprometa u Federaciji BiH donijela pet odluka o usvajanju programa utroška sredstava tekućih transfera iz ovogodišnjeg federalnog proračuna, namijenjenih za kapitalne transfere i subvencije javnim poduzećima.

Ovim odlukama ukupno je odobreno 23.170.000 KM i to za JP Aerodrom Bihać d.o.o. Bihać, te JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo, JP Međunarodni aerodrom Tuzla i JP Međunarodni aerodrom Mostar d.o.o. Mostar.

Usvojenim programom utroška sredstava tekućeg transfera za subvencije javnim poduzećima 1.300.000 KM dodijeljeno je Aerodromu Mostar. Između ostalog, ova sredstva namijenjena su za troškove potrošnog materijala za HTZ zaštitu, uredskog i materijala za čišćenje i održavanje, te električne energije i vode, goriva, poštanskih i telekomunikacijskih usluga, plaća i ostalih primanja zaposlenih, stručnog osposobljavanja uposlenika.

Programom utroška kapitalnog transfera Aerodromu Bihać dodijeljeno je 19.700.000 KM. Sredstva će biti utrošena za nastavak eksproprijacije zemljišta za potrebe prve faze izgradnje aerodromskog kompleksa, kao i nastavak izgradnje poletno-sletne staze, te preventivna arheološka istraživanja na lokalitetu izgradnje ovog aerodroma sa pratećom infrastrukturom.

Sredstva su namijenjena i za troškove geodetskog snimanja prepreka u zonama prilaza aerodromu Bihać za potrebe izrade dizajna procedura letenja, te nadzora nad izvođenjem radova izgradnje poletno-sletne staze. Bit će utrošena i za izradu idejnih i glavnih projekata izmještanja postojeće vodovodne mreže, izvoda iz projektne dokumentacije, nove stajanke, parkinga za putnike, uposlenike, modularnog putničkog terminala, kontrolnog tornja, zgrade granične policije i carinske kontrole.

Drugim programom, također, za JP Aerodrom Bihać odobrena je subvencija u iznosu od 170.000 KM za plaće i naknade uposlenika, te troškove telefonskih, poštanskih usluga, uredskog materijala i energije, kao i za druge prateće troškove i takse.

Dva programa za unaprjeđenje avioprometa u FBiH, u ukupnom iznosu od dva milijuna KM, odnose se na aerodrome Sarajevo i Tuzla. Sredstva u iznosu od milijun KM za Sarajevski aerodrom bit će usmjerena za sigurnosni skener, opremu za otkrivanje tragova eksploziva, spremnik za suspektnu prtljagu, opremu za skeniranje obuće, te za radio komunikacione sisteme, kao i metal detektorska vrata.

Odobrenom odlukom Tuzlanski aerodrom će sredstva u iznosu od milijun KM utrošiti za putničke stepenice, GPU zemaljski agregat za poslugu aviona, elevator sa produženom rukom, kolica za prtljagu, zatim traktor na električni pogon, tegljač kolica i druge vučne opreme, kao i niskopodni autobus, invalidska kolica za ukrcavanje i iskrcavanje, gumene podmetače i čunjeve, rendgen uređaj za kabinski prtljag, te metal detektorska vrata. Iz ovih sredstava za Aerodrom Tuzla bit će osigurana i rampa, intervencijska vatrogasna odijela, kao i ostala vatrogasna oprema. Između ostalog, predviđeni su i radovi na opremanju putničkog terminala, trećeg odlaznog gate-a, kao i rekonstrukcija i radovi na vizuelnom identitetu portirnice, te provedba drugih projekata modernizacije ovog aerodroma.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vršit će kontinuiran nadzor o utrošku ovih sredstava odobrenih u okviru usvojenih programa, te će sa aerodromima potpisati ugovore o prijenosu sredstava, provedbi postupaka javne nabavke i izvještavanju o utrošku.

Aerodromi su zaduženi da kvartalno izvještavaju resorno federalno ministarstvo o utrošku sredstava, te da najkasnije do 28. veljače sljedeće godine sačine ukupne izvještaje o utrošenim sredstvima i zajedno sa odlukama nadzornih odbora o usvajanju tih izvještaja, dostave ih Ministarstvu, piše Bljesak.info.

Zračna luka Mostar u siječnju imala tek 5 putnika

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

19 komentara

  • 1.300.000 ? Da mi je samo znati u što će to utrošiti. Stukli su u taj aerodrom milijarde, a na kraju nije ništa ispalo. Krađa, neras, korupcija, nesposobnost.

  • Treba sve zatvorit sto nemore samo o sebi zivit. Ovako se samo baca para na te neprofitabilne subjekte. Bolje ulagat u poslovne subjekte sto sami osebi zive , dase sire i time stvaraju nova radna mjesta.

  • Zaposlenici aerodroma mostar, vi ste odabrani narod, najbolji poso na svijetu imate. Svaki mjesec otidjite do medjugorja na koljenima

  • A jesu zajasili narod,svaka im čast…Može im biti.Nema se limita.Između ostalog, ova sredstva namijenjena su za troškove potrošnog materijala za HTZ zaštitu, uredskog i materijala za čišćenje i održavanje, te električne energije i vode, goriva, poštanskih i telekomunikacijskih usluga, plaća i ostalih primanja zaposlenih, stručnog osposobljavanja uposlenika. Pa ako aerodrom nema letova šta za ove sitnice potroše ovolike pare.

  • 260000 KM trošak po putniku (mislim samo na ovu cifru, a nije nazalost jedina), gdje su ovi STRUČNJACI studirali ekonomiju, imati vise uposlenika od putnika

  • Nije mi jasno da se stalno spominje Trebinje i oni mogu sve a mi jadna raja ercegovacka poleti pa u Split umisto da slicemo u Mostar.

  • Ima letova samo su tajni i mi ih ne vidimo…. Zračna Luka Mostar je koka zlata. Milijuni se slijevaju a nitko nista ne radi. Kolike su place u tih uposlenika.?

  • Kakvo trebinje , kome tamo treba zračna luka , Mostar je centar Hercegovine i to je za sve najpogodnije . A milion i tristo tisuća košta u Njemačkoj 100 kvadrata stan nova gradnja eto kolika je vrijednost što je dobio Mostar kakve troškove stim misle pokriti ? Neznam, šteta da mi je samo znati ko to koči ako je moglo nekad funkcionirati zašto nemože i danas

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.