Mostarski srednjoškolci: Mladi ne znaju što je nasilje i ignoriraju ga

”Nasilje je postalo sasvim normalno. Mladi često nisu ni svjesni što je nasilje i nerijetko prođu pored njega”, rekla je za Bljesak.info Marija Pavlović učenica ekonomske škole Joze Martinovića, predstavljajući projekt koji ima za cilj prevenciju vršnjačkog nasilja.

Petra Zelenika učenica gimnazije Mostar pojasnila je kako su učenici u suradnji s nevladinim organizacijama organizirali projekt ‘Katanac ljubavi’, na temu borbe protiv nasilja.

Mladi ne znaju što znači pojam nasilje

”Projekt se sastoji od edukativne prezentacije, i forum teatra. Želimo educirati srednjoškolce o oblicima nasilja i pojasniti im što sve podrazumijeva pojam nasilje, jer vjerujem da većina njih nije ni svjesna što je sve nasilje. Nakon prezentacije održavamo predstavu forum teatra u kojoj ćemo kroz interakciju s drugim učenicima razgovarati o nasilju i staviti ih u kožu žrtve i nasilnika”, pojašnjava Petra.

Govoreći o vrstama nasilja s kojima se susreću mladi, Petra kaže da je najzastupljenije verbalno nasilje.

”Definitivno je najzastupljenije verbalno nasilje koje uključuje i nasilje preko interneta. Najveći problem je što moji vršnjaci zapravo ne znaju prepoznati oblike nasilja. Mnogi mladi govore razne riječi koje zapravo obuhvaćaju nasilje, a nisu ni sami svjesni da je to nasilje i da se treba prijaviti, u nekim slučajevima i na policiju”, kaže Petra, smatrajući da je najveći problem cjelokupno društvo.

Nasilje se ignorira ili ne prepoznaje

”Sam pojedinac ne može ništa, mi smo svjesni da se nasilje ne može u potpuno riješiti. Ali na nama je da pomognemo suzbiti ga”, rekla je Petra u razgovoru za Bljesak.info, ističući da su zapravo krenuli u ovaj projekt jer su često primjećivali nasilje oko sebe.

”Ja osobno nisam doživjela nasilje, ali dosta osoba koje poznajem jesu. Vjerujem da će edukacija pomoći da mladi postanu svjesniji, zapravo to nam je i sami cilj. Prvenstveno želimo da mladi spoznaju što je nasilje, a onda će mladi kada spoznaju, prestati biti nasilnici ili žrtve nasilja”, smatra Petra.

Marija, koja zajedno s Petrom radi na projektu kaže da se nasilje kao problem treba shvati ozbiljnije. Brojni vršnjaci, kako kaže, često i sami prođu pored nasilja i ignoriraju ga jer ga ne znaju prepoznati.

”Nisam nikada bila žrtva nasilja, ali poznajem dosta osoba koje su bile. Ako mi danas uspijemo na pet posto ljudi prenijeti naše znanje mi smo uspjeli, imamo uspješan projekt”, kaže Marija dodajući kako je žalosno što je nasilje postalo normalno.

”Žalosno je ali istinito da je nasilje postalo normalno, da naši vršnjaci samo prođu pored njega i površno shvate. Bilo kakvo nasilje može izazvati jako velike probleme i ostaviti velike posljedice, pogotovo kod mladih koji nemaju jak karakter”, smatra Marija dodajući kako i roditelji nerijetko nasilje shvaćaju neozbiljno.

Nasilje u vezi – je li to ljubav?!

Pored međuvršnjačkog nasilja, na projektu se obrađivala tema i nasilja u vezama, koje su ovi srednjoškolci prepoznali kao sve češći problem među svojim kolegama.

”Nažalost iz dana u dan rasprostranjeniji je problem nasilja u vezama. I sama sam bila svjedok nasilja, prije nekih desetak dana; na ulici sam vidjela kako je momak napao djevojku u centru grada, doslovno joj je uništio lice, jer sam je nakon toga srela u bolnici. Bila sam prolaznik u automobilu, ali i sama sam se osudila kada sam vidjela”, kaže Marija.

Inače, Petra i Marija smatraju kako većina djevojaka ne prijavi nasilje i povuče iz straha ali i ljubavi.

”Mi smo tu danas da se zapitamo zapravo ”je li to ljubav?!”, to nam je i moto projekta, većina djevojaka se povuče iz straha ali i navodne ljubavi, reagira se tek kada se dođe do fizičkog nasilja. Mi postavljamo svima pitanje, je li nasilje u vezi ljubav”, upitale su Marija i Petra u nadi da će njihovo pitanje i poruka doći do mladih osoba, jer, kako kažu važno je da svi zajedno radimo na suzbijanju nasilja.

(www.bljesak.info)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.