Mostarski novinari podigli glas protiv nasilja nad novinarima

U znak podrške kolegi Vladimiru Kovačeviću, novinaru BN televizije koji je pretučen u Banjoj Luci, novinari iz Mostara održali su prosvjednu šetnju od Trga hrvatskih velikana do Španjolskog trga u Mostaru, te su poručili kako se napad na novinare ne može tolerirati.

Faruk Kajtaz, novinar iz Mostara, iznio je zabrinjavajući podatak da je ove godine zabilježen 41 napad na novinare u BiH. Po njegovim riječima, ta brojka nije konačna. Mnogi napadi se ne zabilježi jer, kako je Kajtaz rekao, nemaju svi novinari snage, volje ni želje da prijave napade.

Ovo je problem koji definitivno eskalira u BiH pa čak u i u regiji i zaista se bojim što bi se sve moglo dogoditi u predizbornoj kampanji u BiH, jer je očito da smo ušli u dugotrajnu krizu političke scene u BiH koja, zapravo, traje već godinama, istaknuo je Kajtaz.

Ocijenio je kako novinari moraju zauzeti stav i pokazati da poštuju svoju profesiju, da poštuju sebe i javnost te da su oni ti koji su spona između politike, stranaka i svih sudionika javnog života i običnih ljudi.

U BiH se stvara atmosfera linča prema novinarima tako da su na kraju oni pravi izvršitelji, tzv. egzekutori najmanje krivi, smatra Vera Soldo, novinarka iz Mostara.

Navela je kako je odgovornost na onima koji na novinarska leđa stavljaju mete.

Mi nismo mete, mi smo ljudi koji samo rade svoj posao. Dopustite nam da radimo svoj posao. BiH teži nekakvim demokratskim procesima, teži EU i zato zaboravimo stare torture kada se za slobodu mišljenja dobivao “degenek”, Nadam se da smo prošli ta vremena, poručila je Soldo.

Politolog i novinar Husein Oručević istaknuo je kako je situacija u medijima općenito vrlo loša i u središnjoj, a pogotovo u istočnoj Europi. Oručević je dodao kako su novinari i mediji u jako lošem financijskom stanju, što koriste političari kako bi iskorištavali novinarsku profesiju. Inače, prosvjednu šetnju novinara u Mostaru organizirao je Klub novinara Mostara.


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.