Mostarski HDZ-ovci: Mostar je bio i ostat će stolni grad svih Hrvata

Klub vijećnika HDZ BiH Mostar uputio je priopćenje javnosti koje prenosimo u cijelosti.

Klub vijećnika HDZ BiH Mostar ne može ostati suzdržan na osude HVO i cjelokupnog hrvatskog naroda od strane SDA Mostar i njihove uzdanice, dežurnog komentatora, vijećnika u Gradskom vijeću Adila Šute koji u svojim medijskim objavama “zapadnu stranu” naziva fašističkom, a “istočnu” antifašističkom.

Moramo podsjetiti gradskog vijećnika Šutu i cjelokupnu javnost na povijesne činjenice koje se lažima ne mogu izbrisati jer postoje materijalni dokazi, koje je njemu i njemu sličnima teško prihvatiti, a tiču se obrane Grada Mostara. 29.4.1992. godine, odlukom Kriznog stožera Skupštine općine Mostar obrana Grada Mostara se povjerava HVO.

Degutantno je čitati redove koje je napisao vijećnik Šuta, o događajima koji su se navodno dogodili godinu dana od ove odluke. Teško je vjerovati takvim riječima, posebno jer postoji bezbroj materijalnih dokaza koji govore da su upravo pojedini tadašnji pripadnici HVO muslimanske vjeroispovijesti po nalogu ratnih zločinaca u redovima tadašnjeg zapovjedništva Armije na svirep način zarobili, a onda mučili i ubijali svoje dojučerašnje suborce, iste one kojima je povjerena obrana Grada Mostara dok su oni bacali cvijeće pred tenkove JNA.

Istina i činjenice su bile i ostati će na strani onih koji su u to vrijeme branili cijeli Grad Mostar ne birajući stranu koju će braniti, na strani onih koji mogu i žele planirati budućnost i perspektivu Grada Mostara, dok će podjele, demagogija i narativ okrivljivanja drugih zbog prikrivanja vojnih ili političkih neuspjeha vlastite politike ostati rezervirana za žalosno skupljanje sitnih političkih poena.

Mostar će pobijediti takvu ideologiju i biti primjer za cijelu BiH kako, a ne primjer podjele koju potajno želite u Bosni i Hercegovini i vraćanje na “grad slučaj” i nered u kojem se očito dobro snalazite. Unatoč ovakvim pojavama u društvu koje nekad dobiju i značajan medijski prostor, pa čak postanu i gradski vijećnici, Mostar je bio i ostat će stolni grad svih Hrvata, a istovremeno i jedini pravi multikulturni i multinacionalni grad u Bosni i Hercegovini, grad na čijem prostoru nema pedlja bez krvi hrvatskih branitelja, za razliku od pripadnika tzv. Armije Republike Bosne i Hercegovine, tobože još i antifašističke, iste one koja se pojavila u trenutku kada je HVO oslabljen i razvučen čuvajući liniju cijelog grada i umjesto da pomognu obrani našega grada odlučili su fašističkim metodama organizirati logore za Nebošnjake, dojučerašnje susjede, prijatelje i suborce.

A danas 30 godina kasnije opet iz istog, samo danas civilnog, zapovjedništva pokušavati iskrivljavati povijesne činjenice, vrijeđati i umanjivati žrtvu i doprinos onih koji su branili i obranili naš grad, a svjesno zanemarivati materijalne dokaze o ratnim zločinima tzv. Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Dragi Šuta, nekad je bolje da šutiš, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)14 komentara

 • HNS je za ti da Mostar bude stolni grad velike većine Hrvata ! ( to je korektniji naslov,a ne uvjek suggeriert na HDZ).

 • Covic ce sada turiste dovoditi da vide opustošeni Aluminij, Soko, Aerodrom Mostar, Žitopromet a uskoro i HT Eronet i EP-HB. Sve je pusto u tim poduzecima nakon pljacke HDZ domoljuba. Lopovi se vazda pozivaju na hrvatstvo i domoljublje. A sve su nam pokrali i unistili…

 • HDZ je šutio sve ove godine dok se proganjalo zapovjednike i generale HVO-a. Njima je bolje da se njih pozatvara i raskući. Vaša sutnja sve ove godine dala je rezultate, iseljenjo više od 50% Hrvata iz BiH, generale protjeralo i zatvaralo, tek sad ste se propreli na zadnje noge kad su vam počeli otimati fotelje.

  • Nije HDZ šutio , HDZ je učestvovao u progonu Hrvata i zapovjednika HVO a i na kraju je baš HDZ potpisao sporazum sa svojim partnerom SDA o predaji Mostara izbornim zakonom za grad Mostar .

   • U uređenim drustvima političari javno šalju pomirljive poruke, u nadi da ce probleme uspješno riješiti, a iza scene se svađaju. Kod nas se prepucavaju preko medija, a iza pozornice piju kave i sl. “Poeni” se dobivaju na račun krivnje drugih, a ne nas samih… Povijest im posluzi za uvod u moguce ratove, a ne kao lekcija.
    Grad čine ljudi kojih ce, kako je pocelo, biti sve manje.

 • Kakve koristi što ga Hdzeovci nazivaju stolnim gradom kad ne liči na grad ni blizu kad se pored sa prijeratnim Mostarom. To je bio u Evropi jedan od najljepših gradova.

 • Boljereci stolna Kasaba, pola Mostara u Berlinu živi, a bit će ih još više. Uvedite ovu jeftinu zračnu liniju Berlin Mostar, to će vam biti najveće povijesno postignuće

  • Nema tu veze što je to “kasaba”, jer nikada to nije bilo “stolovanju” bitno, mogao je to biti i neki kvart, ili sokak, par sokaka, a nisu tu niti bitni građani, tzv. “mostarci”, odnosno rezidenti. Bitna je vlast, pozicija, a Hrvat bi u tom smislu imao biti sretan i zadovoljan sa konkretnim, urbanističkim, stanjem, kakvo god da ono jeste, makar on živio u Berlinu, Banjaluci, primjerice Č(Ć)apljini, ili, recimo, u Zavidovićima.

 • A što na ovaj neviđeni ustašizam kažu baliđani, građani, Safa Orućević, Sejo Đulić, efendija Smajkić, antifašisti, ispijaći kahva ispod košćele, skakaći i jebaći…? Jesu li se iz Stoca javljali Dizdar i njegovi? Hoće li visoki predstavnik primijeniti bonske ovlasti?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.