Mostar: U utorak izložba djela Milivoja Uzelca, jednoga od najvećih mostarskih slikara

Povodom 120. obljetnice rođenja i 40. obljetnice smrti velikoga hrvatskoga umjetnika Milivoja Uzelca (Mostar, 1897. — Cotignac, 1977.), u organizaciji Hrvatskoga doma Herceg Stjepan Kosača, u utorak 6. lipnja 2017. u Galeriji Rondo, s početkom u 20.30 sati, uz prigodan program, bit će otvorena izložba iz ostavštine ovoga istaknutoga slikara, grafičara i ilustratora, rođenoga Mostarca i jednog od najznačajnijih predstavnika hrvatske moderne.

Temeljnim vrijednostima Uzelčeva opusa, u kojemu se isprepliću različite slikarske tehnike, smatraju se izvrsnost crteža, sklonost portretiranju i figuralnim kompozicijama, mrtvoj prirodi, pejzažu, vedutama, prizorima iz kavana i animalističkim prizorima, u kojima se zrcali višeznačnost, kompleksnost, slojevitost i fluidnost njegova umjetničkoga genija. Svojim djelom Uzelac je unio velike novine u hrvatsku modernu umjetnost.

Rodni grad napušta u djetinjstvu te ga životni put preko Banja Luke, Zagreba i Praga, odvodi u Pariz, gdje je njegova nesvakidašnja nadarenost brzo primijećena. U središtu europske umjetnosti družio se s eminentnim umjetnicima te je postao slikarska atrakcija. Na njegovim slikama prevladavaju prikazi pejzaža, mrtve prirode, portreta i aktova, do intimnih prostora i gradskih prizora, kao i erotskih scena. Posljednje godine života provodi u Provansi, u gradiću Cotignac, gdje je i umro.

Gdje god je djelovao, ostavio je snažan kako osobni tako i likovni pečat te ga se s pravom može svrstati u najznačajnija imena hrvatskoga slikarstva.

Prema Uzelčevoj želji, njegova udovica Marie Rose Josephine Lefevre, početkom 80-ih godina prošlog stoljeća, darovala je njegovom rodnom gradu kolekciju umjetnina i predmeta koji su danas dijelom fundusa Galerije kraljice Katarine Kosače. Uzelčev legat sastoji se od petnaest djela koja čine ostvarenja različite kvalitete. Ipak, ona su i u simboličkom i umjetničkom smislu neprocjenjiva za mostarsku sredinu koja može biti ponosna na umjetnost koju baštini.

Izložba se realizira u partnerstvu s Društvom povjesničara umjetnosti Hercegovine, Društvom hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH i Franjevačkom galerijom Široki Brijeg, a pokrovitelji su Grad Mostar i Hrvatska pošta Mostar, koja je prepoznajući značaj Uzelčevih obljetnica odlučila tiskati i poštansku markicu s reprodukcijom akta (ulje na kartonu) koja će biti promovirana na dan zatvaranja izložbe 23. srpnja, na samu 120. godišnjicu Uzelčeva rođenja.

Otvaranje će biti ispred Galerije Rondo, a glazbene brojeve izvoditi će kvartet Simfonijskoga orkestra Mostar uz soliste Ivicu i Luciju Zovko.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.