Povećan broj oboljelih od bruceloze

U prva četiri mjeseca ove godine u Federaciji BiH je od bruceloze oboljelo 48 osoba, što je oko 60 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine kad ih je bilo 31, piše Večernji list BiH.

Prema podacima federalnoga Zavoda za javno zdravstvo, svi oboljeli dolaze s područja četiriju županija, a gotovo polovina je s prostora Unsko-sanske županije – 23. Slijede Tuzlanska i Srednjobosanska županija, gdje je registrirano po jedanaest oboljelih, dok je na području Zeničko-dobojske županije za četiri mjeseca registrirano osam oboljelih.

Podaci ZZJZ FBiH

Gotovo polovina oboljelih od početka godine, točnije 22, registrirano je u travnju. Najviše ih je bilo u Unsko-sanskoj županiji – osam, potom Srednjobosanskoj – sedam, Zeničko-dobojskoj – pet te Tuzlanskoj dvoje oboljelih. U ožujku je u Federaciji BiH zabilježeno deset oboljelih, od kojih je osam iz USŽ-a te dvoje iz Tuzlanske županije.

Najmanje oboljelih bilo je u veljači, sedmoro, po troje iz Unsko-sanske i Srednjobosanske županije te jedna iz Zeničko-dobojske županije. U siječnju je prema podacima ZZJZ FBiH registrirano devetero oboljelih od bruceloze. I u ovom mjesecu prednjačila je Unsko-sanska županija, u kojoj su registrirana četiri slučaja zaraze brucelozom, dok ih je u TŽ i ZDŽ bilo po dva te jedan slučaj u SBŽ.

Spomenimo da su prošle godine u FBiH od bruceloze oboljele 182 osobe, gotovo dvostruko više nego godinu ranije, kad ih je bilo 101.

Simptomi i liječenje

Do 1964. bruceloza se sporadično bilježila. Nakon toga pa sve do iza rata u BiH nije bilo prijavljenih slučajeva, da bi 2000. godine počeli obolijevati ljudi, a epidemijski se javila bolest 2007./2008., kada se bilježilo i nekoliko stotina slučajeva.

Ljudi od ove bolesti mogu oboljeti ako dođu u kontakt preko sluznice zaraženih životinja, konjunktiva i povrijeđene kože, kao i ishranom termički neobrađenih mliječnih i mesnih proizvoda. U kliničkoj se slici razlikuju dva oblika: blagi oblik po simptomima sličan gripi i Malteška groznica s karakterističnim temperaturama koje su niske ujutro, a visoke navečer.

Bolest se očituje izrazitom slabošću, bolovima u zglobovima, mišićima i kostima, znojenjem, glavoboljom, gubitkom teka te gubitkom težine. U kroničnih neliječenih osoba uz otok limfnih čvorova javlja se i povećanje jetre.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • umisto da istrazujete ko sadi duvan po mostarskom blatu nekad pogledajte i koliko ima uginuli ovaca. lokalni idiot/farmer samo je ostavi di god crkne. mora bit epidemija

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.