Mostar u 2015. godinu ulazi bez zakonskog načina za usvajanje proračuna

Mostar zbog izostanka lokalnih izbora 2012. godine i nepostojanja Gradskog vijeća već dvije godine funkcionira u izrazito teškim okolnostima. Brojni projekti su blokirani, kao i razvojni procesi, a nepostojanje Gradskog vijeća umanjilo je i prihode u gradski proračun.

I dok gradske vlasti nekako uspijevaju očuvati socijalni mir i izmiriti većinu obveza u ovoj godini, postavlja se pitanje kako će Grad Mostar funkcionirati u 2015. godini. Naime, trenutačno ne postoji zakonski način da se donese proračun Mostara za iduću godinu, a i proračun za ovu godinu je donesen tek nakon korekcija određenih zakona u federalnom Parlamentu. To nam je i potvrđeno u mostarskoj Gradskoj upravi gdje su nam rekli kako je stanje još uvijek neizvjesno.

Formiranje vlasti

– Nadamo se kako će nakon formiranja vlasti nakon općih izbora biti učinjeni određeni koraci koji će omogućiti da Mostar dobije proračun za 2015. godinu. Sve ostalo bi značilo ulazak u veliku krizu i probleme koji bi imali dalekosežne posljedice – rekli su nam u Gradskoj upravi Mostara. Kako je stanje daleko od idealnog, potvrdio je i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić svojim izjavama. – Nedostatak Vijeća za neke stvari nemoguće je nadomjestiti. Ponovit ću kako su u Mostaru zakočeni i usporeni brojni procesi jer nemamo zakonodavnu vlast, kao i zbog nekih odluka donesenih od Gradskog vijeća koje nisu u skladu s legislativom i dodatno blokiraju rad gospodarskih društava. To treba otkloniti. Mostar mora biti normalan grad, kao i svaki drugi, prednjačiti u nekim stvarima u BiH, ali s ovakvim Statutom i činjenicom da nemamo zakonodavnu vlast, još je i dobro – izjavio je Bešlić nedavno.

Kada će izbori?

Političke stranke koje su prethodnih godina pregovarale o promjeni nametnutog Statuta Mostara i dalje smatraju kako će se lokalni izbori u Mostaru održati tek za dvije godine. U tome razdoblju se treba naći model kako će Mostar financijski funkcionirati. – Uspostava vlasti na svim razinama nakon općih izbora će trajati vjerojatno do veljače ili čak ožujka iduće godine. Teško je očekivati kako će prije toga razgovarati o rješenju problema u Mostaru. Realno je očekivati kako će lokalni izbori u Mostaru biti održani 2016. godine, odnosno, kada budu održati lokalni izbori za sve lokalne zajednice u BiH.

U tom vremenskom razdoblju se treba dogovoriti budući model funkcioniranja Mostara kao modernog, europskog grada, što on i jeste – rekli su nam naši sugovornici. Ako se ovaj scenarij ostvari, Bešlić i njegovi suradnici će morati uložiti velike napore kako bi samo održali trenutačno stanje u gradu. SDA je već nekoliko puta ponovio kako Bešlić ne može sam vladati, ali s druge strane, ova stranka nije spremna za kompromisno rješenje za Mostar.

(Večernji list)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.