BiH u četvrtak u 4:14 sati preuzela kontrolu nad zračnim prostorom

Bosna i Hercegovina od danas kontrolira svoje nebo. Od 01.00 sat Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) kontrolira letove za avione koji prelijeću zračni prostor BiH do visine od 10 tisuća metara.

Prvi avion po ovom sustavu ušao je u zračni prostor BiH u 4.14 sati po našem vremenu na relaciji Rijad – London. Tehnički je sve funkcioniralo bez problema. To su izjavili rukovoditelji Agencije na press konferenciji u Sarajevu i najavili da će do kraja 2015. biti završen cjelokupni projekt tako da će BHANSA kontrolirati letenje i na maksimalnim visinama do kojih avioni dosežu.

Od 2003. godine kontrolu zračnog prometa u bh. zračnom prostoru vršile su Srbija i Hrvatska, a Đelal Hasečić, jedan od rukovoditelja BHANSA-e, izjavio je da BiH za to nije trošila ni fening, već je Agencija dobivala novac shodno njenim troškovima pošto je sustav kontrole u širem, europskom sustavu, piše Fena.

Od danas će BHANSA pružati također usluge prilazne kontrole letenja za četiri aerodroma u BiH – u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci, usluge tehničke podrške čitavom sistemu kontrole, kao i usluge traganja i spašavanja za cijelu BiH.

Izgradnja sustava za kontrolu (BHATM), jednog od najkompleksnijih u BiH, protekla je dosad u tri faze, od kojih je ova posljednja počela 2009. godine i podrazumijevala je transformaciju bh. zrakoplovnih institucija, odnosno formiranje BHANSA-e.

Za izgradnju BHATM sustava realizirano je oko 52,8 milijuna KM. Druga faza je financirana kreditnim novcem Europske banke za obnovu i razvoj te iz izvora osiguranih kroz en-route bazu troškova.

(www.jabuka.tv)3 komentara

  • Tkz.Kem -treil Natovi ,avioni zaprašuju koje kakvim kemikalijama
    Masonski projekat smanjenja svj.stanovništa ,a mi imamo dovoljno političkog smeća koji su još i poltroni pa Nato može raditi sve i svašta.

  • Mogu po nama posipati ortrove kolko god zele dok se nasi namjestenici sjete da bi se trebali malo ako nista obratiti narodu i objasniti svakodnevno pustanje paucine.A kakva nam je civilna zastita na nivou drzave vidjelismo tijekom poplava.Ljudi su prepusteni sami sebima.Političari su dosli poslikali se ubrali poene i nijkad ih vise.
    E moj ludi narode opet ti glasuj za ZNA se (use nase i podase).To je njihov doseg

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.