SIPA nastavila akciju ‘Damask’, privedeno 11 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su u četvrtak, na širem području BiH, aktivnosti u okviru nastavka akcije kodnog naziva ‘Damask’. U akciji je lišeno slobode 11 osoba inicijala: F.H. (1957.), M.T. (1958.), K.O. (1982.), E.L. (1975.), B.T. (1973.), S.I. (1986.), S.K. (1979.), H.G. (1973.), R.I. (1953.), S.H. (1986.) i A.M. (1978.).

Pretreseni su objekti na više lokacija na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su počinile kaznena djela financiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa kaznenim djelom terorizam, te kazneno djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Osumnjičene osobe dovode se u vezu sa financiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh. državljana za odlazak u Siriju i Irak, te sudjelovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija. Od početka izbijanja oružanih sukoba u Siriji i Iraku, Državna agencija za istrage i zaštitu kontinuirano prikuplja informacije i saznanja koja se odnose na odlazak bh. državljana na sirijsko i druga strana ratišta.

Nakon utvrđivanja potrebnih činjenica i potvrđivanja osnova sumnje, na prijedlog Državne agencije za istrage i zaštitu, Sud BiH i Tužiteljstvo BiH izdali su naredbe za pretrese i lišenja slobode koja se danas realiziraju. Akcija je rezultat višegodišnje složene kriminalističke istrage kojom je bio obuhvaćen veći broj osoba koje se dovode u vezu sa terorističkim aktivnostima.

U sjedištu SIPA-e formiran je operativni stožer akcije koji koordinira cjelokupne aktivnosti na terenu. U akciji sudjeluje preko 100 policijskih službenika, a izvodi se u suradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Zeničko-dobojske županije, MUP-a Tuzlanske županije i MUP-a Kantona Sarajevo.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužitelja, odlučiti o njihovom daljem statusu. Danas su pripadnici SIPA-e prvi put koristili taktičke uniforme 5.11. koje je u prethodnom periodu donirala Vlada SAD posredstvom programa ICITAP-a i Veleposlanstva SAD u BiH, navedeno je iz SIPA-e.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.