Mostar: Otvoren zavod za pružanje besplatne pravne pomoći HNŽ-a

Zavod za pružanje besplatne pravne pomoći Hercegovačke neretvanske županije (HNŽ), koji bi trebao osigurati jednak pristup pravdi i adekvatnoj zaštiti prava i interesa ugroženih kategorija stanovništva u toj županiji, svečano je otvoren u Mostaru u srijedu 03. prosinca 2014.

Po riječima zamjenice rezidentnog predstavnika UNDP-a u Bosni i Hercegovini Zahire Virani, ovo je 16. zavod takve vrste u BiH, koji su inače samo u prošloj godini na području cijele zemlje pružili građanima oko 20.000 usluga vezanih za besplatnu pravnu pomoć.

Zavod će pružati svoje usluge osobama koje, inače, ne bi imale pristup pravosudnom sustavu, odnosno osobama koje žive ispod granica siromaštva, povratnicima, samohranim roditeljima, djeci bez roditeljskog staranja, osobama s invaliditetom i drugim kategorijama stanovništva, istaknula je Virani.

Dodala je kako je za renoviranje i opremanje prostora u Mostaru utrošeno oko 50.000 dolara, dok je od 2010. godine za projekt pristup pravdi utrošeno oko 2 milijuna dolara na području čitave BiH.

Po riječima premijera HNŽ-a Denisa Lasića, ovaj je projekt značajan, ne samo zbog toga što će njegovim završetkom biti omogućen smještaj Zavoda u vrlo kvalitetnim i modernim prostorijama, već što predstavlja i primjer vrsne suradnje različitih institucija.

”Današnje otvaranje Zavoda samo je dio naših nastojanja da osnažimo pravosudne institucije i damo im optimalne uvjete za rad. U sklopu tih nastojanja, za nekoliko dana otvorit ćemo i novoobnovljenu zgradu Općinskog suda u Mostaru čime ćemo zaokružiti proces osiguravanja kvalitetne usluge u pravosuđu građanima HNŽ-a, ali i optimalnih uvjeta za rad uposlenicima pravosudnih institucija”, naglasio je premijer Lasić.

Ustvrdio je kako očekuje da će dovršetak ova dva projekta biti dodatni poticaj u rješavanju značajnog broja neriješenih predmeta što predstavlja ozbiljnu poteškoću u radu pravosudnih institucija.

Ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Radenko Mirić već je uputio zahtjev Vladi za raspisivanje javnog natječaja za direktora, djelatnike i pripravnike Zavoda, koji po njegovom mišljenju, moraju biti jako dobro obučeni da bi mogli pružati ovakvu vrstu pomoći građanima.

Inače, uspostavom Zavoda na području HNŽ-a trebalo bi se značajno doprinijeti zaštiti ljudskih prava, kao i bržem integriranju u demokratsko-pravni sustav.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.