Mostar: Otvoren arhiv Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH

Arhiv Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini svečano je otvoren u ponedjeljak u Mostaru.

Na prigodnoj svečnosti ispred prostorija centra u Vukovarskoj ulici u Mostaru nazočnima su se obratili Željko Raguž, ravnatelj centra i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Sigurno je da će Dokumentacijski centar doprinijeti, zajedno s vrsnim stručnjacima i povjesničarima, svemu onom što će napokon dati do znanja cijeloj hrvatskoj, bosanskohercegovačkoj, europskoj i svjetskoj javnosti kakav se rat ovdje vodio, tko ga je vodio i zbog čega, naglasio je Milas.

Doprinijet će i tome, dodao je, da različite vrste manipulacije neće biti moguće te da događaji iz proteklog rata koji je vođen na prostorima RH i BiH, neće moći biti interpretirani onako kako netko želi.

Koliki je značaj ovog centra najbolje govori iskustvo Hrvatskog dokumentacijskog centra u RH koji je doprinio da se puno negativnih konotacija i krivih teza otkloni i ispravi a da optužnice koje su bile kako na domaćim tako i na međunarodnom sudu budu odbačene, i to zahvaljujući upravo radu povjesničara i svemu onome što su prikupljali i saznavali o Domovinskom ratu, ocijenio je Milas.

Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž naglasio je kako i hrvatski narod, kao i ostali narodi u BiH, treba imati svoj arhiv o ratu u BiH.

Vjerujem da će otvaranje arhiva doprinijeti objektivnijem sagledavanju rata na ovom području te dugoročnoj pomirbi među narodima u BiH, poručio je Raguž.

Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini utemeljen je kao znanstvena ustanova, specijalizirani arhiv, sa zadaćom prikupljanja, sređivanja, čuvanja te stručnoga i znanstvenoga istraživanja i publiciranja gradiva iz Domovinskoga rata u BiH.

Centar je osnovan krajem lipnja 2013. godine na inicijativu središnjih udruga iz Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane (HVO-a), odlukom Glavnog vijeća udruge Hrvatska zajednica Herceg-Bosna (HZ HB).

(www.jabuka.tv)


10 komentara

  • Kad će se javnosti (i sudovima) napokon predočiti dokazi o bezbrojnim zločinima koje je prema Hrvatima napravila zločinačka i slamistička “harmija bih”? Zašto se ti podaci kriju preko 20 godina?

  • Meni je isto sracka od Soljica, bojovnici, casnici po zatvorima a min. Obrane otvara centre …Zar to nije pomalo smijesno… A gdje su do sada bili. Prvo su ovi nasi ove dokumente predali AIDU e sada ovo procesljano mogu objaviti kad imamo presude u Hagu i pred domacim sudovima kakve vec imamo. Sefer, Patkovic, Oric, Mlaco, Cikotic itd na slobodi. Jadni to smo mi sa ovim hrv. vodstvom…Zbog svojih lopovluka suboni svi ucjenjeni vec 20 god. I zato pvo sve ceka 24 god od Dejtona.Opet ce se objaviti i dokumentovati ono sto politika odobri, vrh HDZ. Trgovina sa mrtvim, ranjenim, protjeranim i istinom o domovinskom ratu..

  • nemojte na s oljica on se rukuje sa svakim u širokom s ciganinom svojim komunjarama velikim hrvatima i muslimanima a manje ne gleda svoje pravo lice

  • Vidim Vladu Šoljića, zadnjeg predsjednika komiteta SK Lištice, kako je najvažnija osoba na ovim otvaranjima. Do danas nisam vjerovao da član partije HDZ koji nije bio u partiji majci SKJ ne može obnašati nikakvu funkciju. Moj sugovornik koji me uvjeravao u ovu tezu, koja je za rubriku vjerovali ili ne, mi to dokazuje činjenicom da niti predsjednik HVIDRA-e u Lištici ne možeš biti ako nisi bio vjerni član partije SKJ. Kako bi me uvjerio pokazuje mi zapisnike sa sjednica SKJ Lištica koji se kunu u titu i partiju, potpisanu od nekoga sa Uzarića imenom Čerkez zvani Toća koji je bio predsjednik SKJ Uzarića, a danas je ta ista osoba predsjednik HVIDRA-e u Lištici, danas Širokom Brijegu. Još nisam došao sebi. Pa ima li ijedan politički dužnosnik u Lištici koji nije bio član partije SKJ?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.