Mostar: Otvoren 20. Međunarodni sajam gospodarstva

Dvadeseti Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2017. u utorak je otvorio svoja vrata, a ove godine okuplja 800 izlagača iz 30 zemalja.

Ovogodišnja zemlja partner je Republika Hrvatska, čiji je premijer Andrej Plenković otvorio ovogodišnju petodnevnu gospodarsku manifestaciju. U prigodnom govoru istaknuo je kako europski put jamči prosperitetnu BiH te da će se on za taj put zalagati.

– Budite sigurni da imate prijatelje koji vas vole – kazao je Plenković, ističući kako mu je temeljna zadaća da BiH uhvati priključak za Europskom unijom.

Hrvatska najveći ulagač u BiH

Dodao je kako je Hrvatska do sada u BiH uložila milijardu eura i da je njezin najveći ulagač.

– Drago mi je da je Hrvatska s milijardu eura nastupila kao prvi ulagač u BiH, što čini 20 posto naših ukupnih inozemnih ulaganja, a to je dovoljan signal koliko nam je BiH važna u nastojanjima da unaprijedimo gospodarsku suradnju – kazao je Plenković, napomenuvši kako su Hrvatska i BiH važni trgovinski partneri te da trgovinska razmjena, vrijedna 1,8 milijardi eura, ima odličnu perspektivu.

– Tome će doprinijeti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji će omogućiti daljnju liberalizaciju trgovine i koji će biti pozitivno iskorišten od svih gospodarskih aktera – kazao je hrvatski premijer.

Govoreći o Mostarskom sajmu, kazao je kako je riječ o jednom najreferentnijih sajmova na jugoistoku Europe koji, i sa svojim bitnim političkim aspektom, doprinosi poboljšanju općega ozračja suradnje država na ovom području, piše Fena.

– Zadovoljstvo mi je biti u Mostaru, gradu kulture, gradu baštine UNESCO-a, gradu stjecišta više naroda u BiH i gradu u koji uvijek rado dolazim – kazao je Plenković.

Vodeća gospodarska manifestacija u BiH

Prigodnim govorom na otvaranju Mostarskoga sajma obratio se i predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić koji je kazao da, iako su sajamske aktivnosti u regiji u krizi, Mostarski sajam iz godine u godinu napreduje.

Mostar kao grad može biti ponosan na ovakvu manifestaciju. Mostar je središte cijele regije i jeste grad koji zaslužuje da bude jedan od ključnih simbola po svom kulturološkom i gospodarskom zajedništvu – kazao je Ivanić.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić rekao je kako je Sajam postao vodeća gospodarsko manifestacija u BiH, ali i šire, a to dokazuje i ovogodišnja nazočnost lidera iz cijele regije.

– Danas su ovdje i regionalni lideri, što daje nadu da smo na dobrom putu, da Mostar postaje politički važno mjesto za političku i gospodarsku suradnju. Bez suradnje i mira nema stabilnosti, bez stabilnosti nema razvoja i prosperiteta ove regije – rekao je Bešlić.

Direktorica Međunarodnoga sajma gospodarstva u Mostaru, Dalfina Bošnjak, kazala je kako dolazak visokih gostiju iz regije ukazuje na opravdanost Sajma.

– Ta činjenica potvrđuje opravdanost našega truda i opredijeljenosti za neumornim obogaćivanjem Sajma – kazala je Bošnjak, istaknuvši kako su iznimno ponosni što je Republika Hrvatska zemlja partner u jubilarnoj 20. godini održavanja Sajma.

Svečanosti otvaranja nazočili su i brojni državnici iz regije i svijeta, među ostalima, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te zamjenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu. Oni su, nakon otvorenja, zajedno s najvišim državnim dužnosnicima BiH, obišli sajamski izložbeni prostor.

Posebnosti sajma

Mostarski sajam je sajam općega tipa i na njemu se tradicionalno predstavljaju gospodarski subjekti iz gotovo svih grana gospodarstva, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor. Sastavni dio Mostarskoga sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije: Sajam turizma na kojemu se predstavljaju autohtona domaća vina i turistički potencijali te Sajam knjige i grafičke industrije, prenosi Fena.

Ono što Mostarski sajam posebno izdvaja od drugih sajmova u regiji su međunarodne konferencije, forumi i radionice. Između ostaloga, planirano je održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 “Jedan pojas – jedan put”, na kojemu će sudjelovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Europe i Kine, zatim konferencija “Komunikacijski sustavi” u okviru koje će biti predstavljena južna trasa koridora 5C, te okrugli stol o maslinarstvu u Hercegovini.

Mostarski sajam održava se u Slobodnoj zoni “Hercegovina”, na više od 30 000 četvornih metara zatvorenoga i otvorenoga prostora.

Dojmove i događaje na svečanosti otvaranja pogledajte u galeriji fotografija.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

 • KOLIKO VIDIM I ZNAM NA OVOM PORTALU IMA SVEGA I SVE SE ZNA PA MOLIM DA MI NETKO KAŽE ŠTA SE ONO KOPA PONOVO NA OBILAZNICI PA NEKI DAN SU ZATRPALI BAŠ ONO ŠTO JUČE KOPAJU PONOVO

 • Kao što je uvijek postojala, i postojaće, Europa više brzina, tako je uvijek postojao, i postojaće, paralelni svijetovi za narod-puk i politički establishment. Nema toga što politički establishment neće poduzeti za očuvanje svojih vrijednosti i svoga načina življenja koji je pusta suprotnost od svega onoga što živi, preživi i proživljava puk kojega taj isti politički establishment, ko fol, predstavlja. Stvorili su sebi mjesta blještavila gdje se mogu okupljati i družiti, mjesta na kojima će se dogovarati koje će floskule narodu zasijati, kako bi na izborima mogli užnjati plodove svoje jalove demagogije koju narod sa uživanjem “puši”. Tako u Mostaru imamo velebni Sajam gospodarstva, a gospodarstvo nam zadnja rupa na svirali i zadnje u Europi, a vjerojatno i u svijetu, po uspješnosti i zapošljavanja, posebno mladih(izuzev ovih mladih lijepih djevojaka, opet rezerviranih za koga?). Imamo velebni “Večernjakov pečat”, a novinara nam se ne bi postidjela niti Sjeverna Koreja koja je primjer odraza demokratičnosti u ogledalu. Imamo nogometnog prvaka Zrinski i vjerojatno budućeg košarkaškog prvaka, isto Zrinski i da se ne hvalim više, za mene će se hvaliti partitokracija. Predsjednik Trump je dokazao da se i protiv njih može boriti i uspješno izboriti ili će mo se pustiti da nas lavina odnese na bespuća povijesne zbiljnosti.

  • jučer sam pomislio da sam sam na svijetu sa ovakvim razmišljanjem.
   pogodio si me u misao!
   vozim se slušam radio i javljanja iz mostara pa mislim si. pa šta je meni, nije tako loše, ja sam umislio da je loše, i pao mi je pečat napamet… a onda sam nastavio sa vožnjom od posušja prema tomislavgradu i dalje prema jajcu. i onda vidim da je ovo samo lažni sjaj, lažni show, zabava za naivne i one koji zabavu rade 😉

 • Sajam politike,a zapravo bi trebao biti sajam gospodarstva i zaposljavanja,kao mali obrtnik sam za inicijativu da se lokalnim obrtima dozvoli besplatno reklamiranje na sajmu,bar u vanjskom dijelu,za to nemaju sluha,jos jedna digresija:zasto na sajmu nema inspekcije,imali bi sta naci,bitno je da nas sitne obrtnike cijede po radnjama

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.