Cijene dionice Tesle skočile, trenutno vrijede više od Forda

Nakon što je tvrtka objavila dobre poslovne rezultate u prvom kvartalu 2017. godine tržišna kapitalizacija tvrtke veća je od one etabliranog proizvođača automobila Forda.

Tesla, mali proizvođač luksuznih električnih automobila iz SAD-a, ima već tržišnu kapitalizaciju od Forda, etabliranog proizvođača automobila. Razlog? Osim što prodaje skupe i luksuzne automobile Tesla je svojevrstan hit među određenom vrstom automobilske publike, posebno u SAD-u, koja joj i vjeruje, kupuje dionice tvrtke i tako im diže vrijednost, a uz to je tvrtka objavila dobre poslovne rezultate u prvom kvartalu 2017. godine. Tako je tržišna kapitalizacija (ukupna tržišna vrijednost dionica kompanije) Tesle sada 47.8 milijardi dolara, dok Ford vrijedi 45.1 milijardu dolara, piše Tportal.hr.

Prošle je godine stari proizvođač automobila diljem svijeta isporučio 6.7 milijuna vozila, dok je moderna kompanija koja proizvodi automobile na struju kupcima dostavila samo 80.000 vozila. No, Tesla je u prvom kvartalu aktualne godine ukupno isporučila točno 25.000 automobila, što predstavlja rast od čak 69 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine, tako da je to još jedan od razlog rasta cijena dionica od ukupno 7,27 posto u posljednjih pet dana.

Dodatan razlog rasta dionice su i očekivanja investitora vezana uz Model 3, kompaktnu limuzinu Tesle koju je prednaručilo već preko 400.000 kuapaca, tako da je sva proizvodnja do kraja iduće godine – rasprodana.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

  • Ta Tesla ma to je govno od auta. Ko je vidio auto na električni pogon. Prodaje se ljudima neka šuplja priča o elektro pogonu auata koji ne zagađuju okoliš a istina je posve suprotno. Baterije su teške i prevelike, zauzimaju prostor i doseg im je sad zasad izuzetno kratak. Da ne govorimo koji će tek problem biti sa zbrinjavanjem tih glomaznih baterija(akumulatora).To je problem koji nikakva auto industrija ne može rješiti i najposle će se ta auta zabraniti. Te baterije su izuzetno štetne za okoliša i sad zamislite da krene serijska milijunska proizvodnja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.