Mostar: Migranti ulaze u privatne posjede, građani traže zaštitu

Izvješća MUP-a HNŽ-a otkrivaju kako su u Mostaru već počeli problemi koje uzrokuju migranti.

Naime, policija je službeno zabilježila dva slučaja u kojima je morala intervenirati, piše Večernji list BiH. Oba su se dogodila na magistralnoj prometnici M-17. U jednom je došlo do prometne nesreće u kojoj je sudjelovao Alen Količića automobilom marke Ford i pješak Ibrahim Khan iz Pakistana.

Kako doznaje Večernji list, Količić je automobilom okrznuo Khana koji se s još dvojicom migranata naguravao pored prometnice. Vozač je izašao iz automobila kako bi provjerio što se točno dogodilo, ali su trojica migranata nasrnula prema njemu.

Vlasnik automobila pobjegao

Vlasnik automobila se prepao nakon što su tri migranta postala drska ili nasilna prema njemu i pobjegao je. U automobilu su ostali ključevi, policija je nedugo zatim došla i obavila očevid, rekli su naši sugovornici.

Drugi slučaj se dogodio isto 19. svibnja, ali pet minuta poslije ponoći. Policija je uz prometnicu primijetila tri nepoznate osobe, a kasnijom kontrolom je utvrđeno kako se radi o Adamu Kadrwrzmu (1999.) iz Libije, Yousefu Arifu (1985.) iz Pakistana i Hakibu Benuriju (1985.) iz Pakistana.

Isti su vraćeni do kampa, ali stražar im nije dopustio ulazak u IPC Salakovac, poštujući vrijeme ulaska do 22 sata.

Ovo je dokaz kako se pravila ne poštuju, kako državna razina vlasti, koja je migrante iz Sarajeva poslala u Hercegovinu, uopće o njima ne vodi brigu, a dodatno zabrinjava informacija kako se ne zna gdje se nalazi 70 osoba koje su došle u Salakovac.

Prema posljednjim informacijama, odgovorni ne znaju gdje je 70 migranata. Novi konstantno pristižu, tako da je teško uopće utvrditi koliki je broj ljudi primljen ovdje i koliko ih točno nedostaje, ističu naši sugovornici.

Peticija građana

Ovoga tjedna na adresu MUP-a HNŽ-a upućena je i peticija stanovnika naselja Bijelo Polje kod Mostara koji su više nego zabrinuti zbog događanja oko migranata.

Nepoznate osobe se kreću oko naših kuća, ulaze na posjede. Ne osjećamo se sigurno, djecu ne puštamo izvan domova i više ne smiju ići sami u školu. Tražimo od institucija da ograniče kretanje migranata pozivajući se na članak 118. Zakona o azilantima, navodi se u dopisu stanovnika Bijelog Polja MUP-u HNŽ-a.

Inače, u ovome naselju žive i Bošnjaci i Hrvati i peticiju su potpisali jer smatraju kako je sigurnosno stanje iznimno narušeno dolaskom migranata. S tim se slaže i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Ja kao gradonačelnik nikad nisam dobio dokument o migrantima u Mostaru, postavlja se pitanje kako se donose odluke. I onda idu teške riječi, Mektić kaže da je državni udar, a on je napravio državni udar jer, ako čitate Ustav FBiH, tu piše da je sigurnosna situacija na području svake županije isključivo županijska nadležnost, poručio je Bešlić gostujući na televiziji N1.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.