Mostar: Građani i novinari zajedno u borbi za istinu

Javna kampanja ”Građani i novinari zajedno u borbi za istinu”, koju organizira Vijeće za tisak u BiH, u suradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH (ONAuBiH), povodom 3. svibnja – Svjetskog dana slobode medija, održana je u nedjelju u Mostaru.

Volonteri Lokalnog timova ONAuBiH su na info štandu, koji je bio postavljen na Španjolskom trgu, upoznali građane sa njihovim pravom da se žale na netočno i neprofesionalno izvještavanje medija, kroz pojašnjenje Žalbene procedure Vijeća za tisak u BiH.

Također je provedeno anketno ispitivanje o stanju medijskih sloboda u BiH i poštivanju prava građana na točnu i profesionalno plasiranu informaciju, uz podjelu Kodeksa za tisak i online medije Vijeća za tisak u BiH i magazina Karike, koji realizuju mladi novinari ONAuBiH.

Glavni cilj cjelokupne kampanje bio je animacija građana da koriste svoje građansko pravo i šalju žalbe Vijeću za tisak u BiH na neprofesionalno medijsko izvještavanje, ali i da se informiraju o stanju medijskih (ne)sloboda u BiH, te da konstantno ugrožavanje sloboda izražavanja i informiranja predstavlja povedu osnovnih ljudskih prava na istinito i pravovremeno izvještavanje.

U 2014. godini Vijeće za tisak u BiH je primilo 875 žalbi, a od početka 2015. godine, zaprimilo 79 žalbi građana na izvještavanje tiska i online medija, od čega 11 žalbi se odnosi na komentare posjetitelja internet portala.

Od ukupnog broja zaprimljenih žalbi, 40 je riješeno samoregulacijom tj. objavom demantija, reagiranja, ispravke ili isprike, odnosno uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, huškanje ili diskriminaciju.

Usprkos sve većim pritiscima na slobodu informiranja i rad medija, veliki broj žalbi riješenih samoregulacijom pokazuje da printani i online mediji sve više prihvaćaju samoregulaciju medija.

Kampanja je podržana od Njemačkog veleposlanstva u Sarajevu, organizacija National Endowment for Democracy – NED i Civil Rights Defenders.

Javna kampanja ”Građani i novinari zajedno u borbi za istinu” održala se pored Mostara i u Banja Luci, Bihaću, Cazinu, Goraždu, Sarajevu, Jablanici, Istočnom Sarajevu, Zavidovićima, Tuzli, Palama, Visokom, Zenici, Rudom, Šamcu, Travniku, Stolcu, Odžaku, Višegradu, Kaknju, Jajcu, Srebreniku, Brčkom, Gradišci, Maglaju, Foči, Olovo, Modriči i Kalinoviku.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.