Iz maminog kuta: Trudnički sjaj ili pak ne?

Eto ga! Porodišmo se mi! Bar neke od nas. I što sad?! Mislimo da je sve gotovo, a zapravo je tek počelo! Istina je da nam je upravo otpočelo novo poglavlje života, novi način, novi prioriteti ali nije li uvijek tako?! Taman kad mislimo to je to – ono se okrene nova stranica života. Pa kako bi drugačije bilo zanimljivo?
No prije nego nastavim sa životom poslije poroda, sa situacijama koje nas čekaju odmah nakon njega, vratila bih se malo, retrospektivno, na vrijeme trudnoće kojoj sam trebala dati puno više prostora nego sam to učinila. Ali evo, budem ispravila grešku.

Kao što rekoh – trudnoća! Napokon ste dobili dvije crtice, plusić ili tko što dobije, glavno da je pozitivno. I, što sad??? Ja sam upravo ovim pitanjem dočekala svoje crtice.

Ja sam jedna od onih koja se morala potruditi za dobiti “pozitivno” na testu, puno više nego neki drugi parovi. Dugo smo radili na tome i uz nas dvoje tu je bila i doktorica i 72 kilograma tableta i ostalih čuda. Ali eto, glavno da se dogodilo! I kad sam dobila potvrdu da sam trudna, suze radosnice i tupi pogled u doktoricu uz pitanje: “Šta ću sad?!”

OK, znala sam što. Trčati kući stisnutih zubiju uz molbu Njemu gore da stignem do kuće i tu, u miru svog WC-a, ispovraćati dušu. I zadnju žuč koja je ostala u želucu! 4.5 mjeseca prijateljevanja sa WC šoljom! Volja te piškiti volja te povraćati, ali pripremite se na to da ćete većinu vremena provoditi u toj prostoriji. Zato sam mrzila što imam mali skučeni toalet.

Kad se napokon riješite tih problema, dolaze vam 2-3 mjeseca uživanja u trudnoći. Sada nije vidljivo samo vama da ste trudni nego i okolini. Napokon osjećate bebu, stomačić se ukazao, nose se trudničke hlače, haljine, jede se, pije se koliko hoćete i možete. Kažu, sjajite!

E, to jako brzo prođe i dolazi opet period kada vam je teško. Zadnje tromjesečje kada ponovno posjećujete, češće nego zadnja dva mjeseca, svoju prijateljicu WC šolju. Ovaj put, ovisno o stupnju trudnoće, ste sretne ako i dođete do nje. Zna se dogoditi da kihnete, zakašljete se, smijete se i ono vam jednostavno pobjegne! Vi ste u šoku, jer upravo ste se popiškili u gaćice i to je smak svijeta! Kile idu gore svakim tjednom, nebitno što pojedete. Na mene je bilo galame da se prođem tjestenine i krumpira, držim se voća i povrća. I jesam! Ali kilo breskvi, pola lubenice i pola kilograma grožđa, bome je zavidna količina! Ali ljudi moji, ne znate vi kako je meni bilo slatko jesti nakon 4,5 mjeseca ne jedenja ničega osim pure i kiselog mlijeka i to ako ju uspijem zadržati u sebi.

I tako, hodaš gradom, susrećeš ljude, a onda idu pitanja, koja kao da su programirana u našim sivim stanicama, jer koliko god smo ih svjesni i koliko god ih se grozimo kad nas pitaju, čim vidimo trudnicu, automatski ih ispaljujemo.
Ooooo, što se netko ubucio?! (Zar hoće to trudnice) Koliko si kila dobila? Znaš li šta nosiš? (ne znam, moguće da je novi model BMW-a) Kad je termin? Je li ti dodijalo? (a svo to vrijeme ti tapkaju i miluju stomak) S leđa se ne primijeti da si trudna! ( a šta, ti si imala stomak na leđima kad si bila trudna, pa ti se primijetilo)
Pa dobro izgledaš za trudnicu?! – s ovom rečenicom sve završava! Na ovu potonju sam alergična i mogu je poistovijetiti sa rečenicom – “Pa za jednog čovjeka izgledaš dosta čovjekoliko!” Mislim halo??? Toliko o tome da trudnice sjaje. Jesu, jesu, ako ih nakitite brdom lampica i priključite na dvofaznu, pa ju gledate s nekog vidikovca! Bome bi sa svojih dodatnih 25kilograma bila dobra rasvjeta za omanje selo!

Samo da ne osvijetle glavu – brdo prištića, natečene usne, podočnjaci jer se već ne može spavati od velikog stomaka. Tu su još natečene ruke, noge, vode nema gdje nema. Vizualni efekt, nema šta.

Ispuštanje neartikuliranih zvukova prilikom pomicanja bebe koja je sve veća, potom oglašavanje želudca, nuspojave žgaravice, pa onda su tu i vjetrovi s Dinare… Jesu li vam još uvijek “napete” trudnice i sjaje li?! Je li to još uvijek dio filmskog i internetsko-novinskog poimanja trudnice kao takve? Mislim da NE!

I sljedeći put kad sretnete trudnicu, nemojte joj staviti ruke na stomak bez pitanja, reći joj da dobro izgleda za trudnicu i pitati ju koliko je kila dobila.

Samo mama

(www.jabuka.tv)

Klikni OVDJE i posjeti naš novi kutak LIFE


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.