Mostar: Dvije javne tribine povodom ubojstva mostarskih franjevaca

Povodom obilježavanja 72. obljetnice ubojstva mostarskih franjevaca, u Mostaru će se održati dvije javne tribine.

Poziv javnosti upućen je ispred udruge ”Središte Hrvatskoga svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama“ u BiH koji su organizatori tribine pod nazivom ”Istinom do pomirbe” a koja će se održati u nedjelju 12. veljače u Franjevačkom samostanu Mostar (sala pod zvonikom).

Na tribini će nastupiti: Hrvoje Mandić s temom “Hercegovački franjevci i spašavanje žrtava ustaških progona u Mostaru 1941-.1945.”, Dražen Barbarić s temom “Političko-ideološki aspekti stradavanja hercegovačkih franjevaca” i Ivo Lučić, s temom “Značaj istraživanja totalitarnih sustava i suočavanje s prošlosti”.

Program će voditi predsjednica Udruge Anita Martinac, koja će tom prigodom i predstaviti Udrugu. Naime, ovo je mlada Udruga s vrlo jasnim programskim ciljevima koji se temelje na Rezoluciji Vijeća Europe br. 1096 o ”Mjerama za uklanjanje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima“ od 27. lipnja 1996. godine, Rezoluciji Vijeća Europe br. 1481 o ”Neophodnosti međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima“ od 25. siječnja 2006. godine, Rezoluciji Europskoga parlamenta o “Europskoj savjesti i totalitarizmu” od 2. travnja 2009. godine, Deklaraciji Hrvatskoga sabora o “osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkoga poretka u Hrvatskoj 1945. do 1990. godine” od 30. lipnja 2006., te Rezolucije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH “o osudi totalitarnih režima” iz 2006. (Sl. n. FBiH, br. 44/06).

Suorganizatori tribine ”Istinom do pomirbe“ su Vicepostulatura postupka mučeništva Fra Leo Petrović i 65 subraće i Franjevački samostan Mostar.

Dan poslije, u ponedjeljak 13. veljače, najavljena je tribina pod nazivom ”Značaj suočavanja s prošlošću” s početkom u 11.00, u amfiteatru Filozofskoga fakultetu u Mostaru na ovu će temu Ivica Šarac, Ivo Lučić, Dražen Barbarić i Franjo Boras, nekadašnji širokobriješki gimnazijalac, žrtva komunističkoga sustava i prvi član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda, održati predavanje za studente i ostale zainteresirane.

Organizator ove tribine je Filozofski fakultet, a suorganizatori Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i Udruga Središte Hrvatskoga svjetskoga kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.